Стефан Янев коментира проектокабинета на „Има такъв народ“ и възможна ли е подкрепа в НС

Стефан Янев коментира проектокабинета на „Има такъв народ“ и възможна ли е подкрепа в НС

Служебният премиер Стефан Янев коментира върнатия първи изпълнен мандат в петък (6 август) от партията на „Има такъв народ“ и изрази надежда народните представители да бъдат достатъчно убедителни и критични по отношение на това, което им се предлага в него. Той участва в официалното откриване на деветото издание на събора „Дни на предците“, който ще се проведе в Националния историко-археологически резерват „Плиска“.
Относно това дали е възможно проектокабинетът на ИТН да получи подкрепа, Янев заяви, че в политиката всичко е възможно.
„Важни са условията, важни са принципите. Неслучайно от позицията, която заемам в момента, от известно време говоря за принципи и принципни положения. Не съм критичен, надявам се. Не се опитвам да обвинявам нито личности, нито партии в това, което правят. Разбирам, че търсят компромиси и възможности и се надявам да бъдат успешни в намирането на такива. Принципно нещата изглеждат по различен начин. Начинът за сглобяване на такъв вид мнозинства, без ясни ангажименти и приоритети, не вещае дългосрочност на проекта, какъвто и да е той“, заяви Янев.
„В българската практика в последните 30 години не е имало много попит с плаващи мнозинства, но ако приемем, че в момента парламентът е готов да работи с такъв тип мнозинство и правителство, подкрепено от плаващо мнозинство, означава, че влизаме в един период на непредсказуемост и е трудно да определим колко би издържал такъв тип управление на държавата, което не е много добре за гражданите, за хората и за бизнеса. Защото всички искаме да има предсказуемост в това, което предстои и това, което можем да очакваме, че един такъв вид управление ще донесе на хората за решаване на техните проблеми и перспектива за България“, допълни той.
На въпрос дали екипът на служебното правителство има готовност да продължи работа, ако се стигне до нови избори, Янев потвърди:
„Имаме такава готовност. Теоретично е възможно служебният кабинет да продължи като редовен – дали ще стане на практика е рано да се обсъжда. Разбира се, за българските граждани може би не е най-добрият вариант, но както се казва, важно е какъв е интересът на гражданите. И ако в момента в парламента партиите не са в състояние да излъчат кабинет, логиката е да се иде на предсрочни избори“.
„Служебният кабинет е съставен от ръководството на президента Радев и функционира на базата на негов указ, но съставът на служебният кабинет не е монолитен. Тези хора не са свързани с някакво задължение да се движат винаги заедно и всеки е свободен да решава какво иска и какво не иска в даден момент“, добави той./Dariknews.bg

Още по темата