Продължава протестът на пл. „Независимост”

Продължава протестът на пл. „Независимост”

Протестът на площад „Независимост”, обявен като „Велико народно въстание”, продължава. Хората започнаха да се събират още от рано тази сутрин.
Новината, че ГЕРБ и ВМРО са събрали необходимите подписи за внасяне на проект за нова Конституция не впечатли протестиращите, които обявиха, че няма да се откажат от протеста и продължават да искат оставки на кабинета „Борисов” 3 и на главния прокурор Иван Гешев.
„Всичко това е въпрос на много пари, те са от чекмеджето…Мафия, какво да кажа друго”, заяви демонстрант пред БНР.
Районът около парламента остава затворен от полиция. Полицаи с каски, бронежилетки и щитове пазят основния вход на сградата. Хората освиркват всяка група жандармеристи, която идва тук извършва смяната на полицаите. На площада може да се влезе, само след проверката какво носи човек в раницата си.
По-рано в публикация на страницата във Фейсбук на Костадин Костадинов, лидер на партия „Възраждане“, беше съобщено, че е задържан. От пресцентъра на МВР разпространиха съобщение, че във връзка с множество запитвания от медии, уточняват – К. К. (41 г.), от Варна, е задържан днес в столицата. Задържането е в изпълнение на постановление за принудително довеждане от следовател по описа на Окръжната следствена служба – Варна. К. К. ще бъде конвоиран, информират от пресцентъра на МВР.
Блокадата на Дунав мост беше свалена от протестиращите в 17 ч. Техният протест продължи в 18.30 ч. пред Съдебната палата в Русе. Блокадата трябваше да продължи официално до 20 ч., докогато организаторите имат разрешително, издадено им снощи от полицията. По-рано участниците допускаха, че блокадата може да продължи и до по-късно тази вечер, информира БНР.
Решението беше взето след пътно-транспортно произшествие, станало по тесния обиколен път, който беше въведен от полицията през село Николово и Източната промишлена зона. Допълнителен аргумент е бил фактът, че на румънска територия са се образували километрични опашки от изчакващи камиони, за които беше невъзможно да преминат границата към България.
Според протестиращите, блокирали граничния пункт, точно това е начинът в Европа да разберат българските проблеми – със затварянето на вратата към нея./Вести БГ

Още по темата