Асен Василев: Липсваше контрол в управлението на финансите

Асен Василев: Липсваше контрол в управлението на финансите


Основната ни задача е спрем изтичането на финансов ресурс и да увеличим събирането на приходите. Това заяви министърът на финансите Асен Василев, който заедно с министри от кабинета направи пред журналисти отчет за дейността на правителството от встъпването му в длъжност на 12 май.

Ще има серия от обществени обсъждания за актуализация на бюджета, като целта ни е да няма увеличение на дефицита. Възможно е това да стане чрез рязане на капиталови разходи, каза министър Василев.

Мерките за борба с пандемията бяха бюджетирани до края на март, пари за тях до края на май бяха намирани от различни пера. Нямаше актуализация на държавния бюджет и нашата първа задача беше да направим план-сметка за изборите и да осигурим ритмичната работа на правителството, обясни финансовият министър. Част от мерките срещу пандемията продължиха да се изпълняват както преди, а друга част от тях бяха предоговорени с работодателите и синдикатите. Осигурихме 2.5 млрд. лева в подкрепа на бизнеса и за подпомагане на най-уязвимата част на населението, добави той.

В управлението на финансите видяхме, че няма контрол – превантивен и последващ на обществените поръчки. Не видяхме отношение на стопанин към обществените пари и те бяха харчени безконтролно, каза Василев. Вече има повишена събираемост на данъците от страна на НАП, като се очаква да съберем доста повече пари в бюджета, отбеляза министърът. И добави, че са наваксани изоставанията в агенция „Митници“. Василев даде и пример с пристанище „Росенец“, през което минава нефтът за рафинерията „Лукойл“, където е имало само седем служели на Агенция „Митници“.

В големите предприятия е засилен контролът върху парите, които се държат в наличност. Половината от държавния ресурс е бил харчен, вместо по закона за обществени поръчки и тръжни процедури, чрез вратичка за спешни и неотложни случаи. Това се е превърнало в порочна практика. Работи се по решение на Министерския съвет, което силно да ограничи тази практика. През заобикаляне на Закона за обществените поръчки е установен голям теч за закупуване на горива за отопление, с който по 300 лева на тон са текли в някои джобове, каза министърът.

Още по темата