Митрополит Николай: Да се научим на благодарност!

Митрополит Николай: Да се научим на благодарност!

Десетки пловдивчани се обърнаха към Църквата в първия ден на Новата година, видя репортер на „Марица“. Тази сутрин в храм „Св. Марина“ в града под тепетата Негово високопреосвещенство пловдивският митрополит Николай отслужи Василиева света литургия на Обрезание Господне.
Службата продължи около час и половина, а по традиция в нейния край дядо Николай се обърна към събралите се миряни с дълбоко послание.
„Ние се вглеждаме назад във времето, за да видим какво сме пропуснали, какво не сме извършили. Като чеда на Светата църква ние знаем какво е времето , времето на живота. Знаем какво са годините, които безвъзвратно отминават една след друга, за да се влеят в неспиращия поток на вечността. На прага на многолетието с надежда отправяме взор към небето, откъдето ще ни дойде помощ. Тръгваме, за да извървим бодро пътя на предстоящото време на новата 2021 година. Тръгваме с надежда, която не е някакъв лековат оптимизъм, а онази надежда, която никога никой не е посрамила – християнската надежда. Тръгваме в многолетието с оптимизъм, който се основава на вярата ни в Бога, защото годината не може да бъде сама по себе си нито мирна, нито здрава, нито доброплодна, ако не снизходим у нас божията милост.
И няма как годината да е мирна, ако ние сме размирни. Няма как да е здрава, ако ние сме болни. Няма как да е щастлива, ако ние сме нещастни. А истинското човешко щастие, земното щастие, е в общуването с Бога. Щастието на този свят е човек да е в мир с Бога, да е в мир със своята съвест“, каза митрополит Николай в първите часове на Новата година.
Владиката подчерта, че е много важно ние, християните, да осъзнаем огромното значение на това да можем да благодарим .
„Да благодарим на Бога за изминалото време на нашия живот, за това, че ни е запазил здрави, че е допуснал до нас изпитания житейски, но много повече благодат ни е дал да ги преодолеем. Да с енаучим да благодарим за това, че не ни е оставил сами, за това, че Църквата продължава като кораб през бурното море към отсрещния бряг – Царството Божие.
Тази Църква, която е измъчена, охулена, обругана и незправедливо критикувана, но всякога стояща твърда като стълб на божествената истина на Светата православна вяра. Тази църква, която Бог основа заради нас и нашето спасение, той изпълни с благодат. Не само я основа, като я дари на нашия народ да я има, но не я изостави. Ние сме убедени, че тази Църква Той няма да изостави и в бъдеще“, каза в посланието си дядо Николай.
„Непрестанно семолете и за всичко благодарете! Литургия означава благодарение. Затова ви призовавам да помислим какво огромно значени има благодарността към Бога и нашите близки. И дали е достатъчно, когато срещнем божията помощ чрез някой човек, просто да кажем „Мерси!“ и да забравим? Не! Благодарността означава смирение. Благодарността е в основата на молитвата. Ако не можем да благодарим, няма как Бог да ни чуе, когато просим от него благодат. На неблагодарните Бог се гневи“, призова пловдивският митрополит./Вестник Марица

Още по темата