Честита Нова година с българи в Нова Зеландия и в Катар

Честита Нова година с българи в Нова Зеландия и в Катар


Около 2000 българи посрещнаха новата година в Нова Зеландия. 

„Общността ни е сплотена, имахме тържество за Коледа“, сподели пред БНР Ива Борисова. Тя е родом от Видин, но е в далечната страна по работен проект. Плановете ѝ са да се върне в България.  

Ива посрещна новата година на музикален фестивал в Нова Зеландия, на който са присъствали над 10 000 души. В страната случаите с коронавируса са единични заради навременните мерки и адекватния контрол – всеки пристигащ в Нова Зеландия остава в задължителна двуседмична карантина. 

Преслав Наков живее в Катар от над 9 години. В страната Коледа и Нова година не са официални празници, а работни дни. Населението на Катар е 10% местно, 90% са чужденци. Атмосферата е празнична, но не се организират големи тържества, поясни Преслав. 

„Отбелязахме Нова година в пустинята… Българската общност са предимно инженери, учени, хора, които се занимават с квалифицирана дейност. Аз избрах Катар за приключение, включих се в национален научен институт, който беше новостартиращ… От три години ръководя проект, който се занимава с борба срещу фалшивите новини, дезинформацията, пропагандата. Опитваме се да характеризираме фалшивите новини, като анализираме социалните медии. В Туитър имаме всяване на паника, във Фейсбук имаме пропаганда сред скептичните с всяване на съмнение, загрижените апелират към страх и авторитети“.

Още по темата