Мая Манолова и още четирима депутати посетиха

Мая Манолова и още четирима депутати посетиха


Председателят на парламентарната анкетна комисия по ревизия на предишното управление Мая Манолова и още четирима от членовете на комисията посетиха управлението на „Булгартрансгаз“, за да проверят дали ще получат в срок и в електронен вариант изисканите документи по изпълнението на проекта „Турски поток“.

След среща с изпълнителния директор на дружеството Владимир Малинов и принципала – министъра на енергетиката в оставка Теменужка Петкова, стана ясно, че срокът – до понеделник, може и да не бъде спазен, а Манолова и заместник-председателят на комисията – Георги Георгиев от партия „Има такъв народ“, изразиха възмущение. „Няма да ги получим в срок, доколкото разбрах“, посочи Манолова.

„Не само, че няма да ги получим в срок, но разбрахме, че т.нар. „чувствителна информация“, представляваща твърдение за търговска тайна, няма да ни бъде предоставена и има голям вероятност да не ни бъде предоставена“, отбеляза Георги Георгиев.

Министър Петкова нарече посещението и излъчването му на живо във фейсбук страницата на Манолова „фарс“ и обвини депутатите, че се опитват да притискат служителите на дружеството. 

„Този „фарс“, който се опитахте да направите тук, просто трябва да спре. Дръжте се нормално и колегиално. Какво искате сега – от позиция на силата да натискат дружеството да ви предостави някакви документи в понеделник до 800 хил. страници. Вие не се държите като народни представители, а се държите както някакъв разследващ орган“, заяви Теменужка Петкова.

Проектът „Турски поток“ и дейността на „Булгартрансгаз“ са сред 9-те приоритетни области, които Комисията по ревизия ще проверява по сигнали за нарушения.

Манолова и членовете на комисията настояват да получат от „Булгартрансгаз“ проектите на договори от проведените обществени поръчки, отчети за извършеното строителство до момента, плащанията по газопреносната система и други документи, съгласно стартовия списък за ревизията, който комисията одобри на първото си заседание на 21 април 2021 г.

Още по темата