След поройните дъждове: Наводнени улици и паднали дървета

След поройните дъждове: Наводнени улици и паднали дървета

Пороен дъжд наводни Велико Търново тази сутрин.
„Проливният дъжд и градушката тази сутрин над Велико Търново и населените места край града са в количество, колкото половината норма валежи за целия месец юни“, написа кметът на града Даниел Панов във Фейсбук.
Той уточнява, че веднага след спирането на валежите екипи на общината и на пожарната са започнали да почистват улиците и тротоарите от счупени клони на дървета и да отпушват шахти.
Екипи на Районните служби „Пожарна безопасност и защита на населението” работят по множество сигнали за паднали дървета и наводнени сгради, вследствие на поройния дъжд и в Сливен и Котел.
В Сливен няма инциденти и движението не е било затруднено.
В Котел е свикан кризисен щаб под ръководството на кмета на града с участието на екипи от районното управление и пожарната служба в града. Поройният дъжд е причинил наводнения и щети в целия град. Екипите на РСПБЗН-Котел работят активно за отводняване на засегнатите сгради и оказват помощ на хората. Към момента няма данни за пострадали.
Дванадесет сигнала за паднали дървета и клони са подадени и в ОДВМР-Ямбол. Заради повалено на платното дърво временно е затворен за движение пътят между Стралджа и пътен възел „Петолъчката“. Затворен за движение е и главният бул.“Хемус“ в Стралджа. Няма сигнали за наводнения и пострадали хора.
Частично бедствено положение е обявено и в няколко села от община Антоново. Природната стихия е нанесла щети в различни населени места на територията на общината. Има наводнени къщи, паднали пешеходни мостове в Стеврек, отнесен водосток – по поречието на река Стара речка.
Ураганен вятър се е разразил тази сутрин в района на село Капище. Там щетите са най-сериозни. Отнесени и изпочупени са покривите на около 10 къщи.
Има съборени дървета, електрически стълбове, скъсани жици. Населеното място, в което живеят около 50 души, е без ток.
Дъждът е спрял и времето се е нормализирало. Хората се съвземат от стихията.
Според заповедта на кмета частично бедствено положение е обявено в 30 села на общината. Всички кметове, кметски наместници и членове на Доброволните формирования следва да се включат в спасителните работи./Dariknews.bg

Още по темата