Доклад алармира: Кокаинът е по-достъпен от когато и да било в Европа

Доклад алармира: Кокаинът е по-достъпен от когато и да било в Европа

Кокаинът е по-достъпен в Европа от когато и да било, а конфискуваните пратки достигат рекордни нива, според доклад на Европейския център за мониторинг на наркотици и наркомании (ЕЦМНН).
От центъра също така отбелязват и продължаващо увеличение в чистотата и силата на основните наркотици – кокаин, хероин, екстази и канабис.
В доклада, който се позовава на последните налични данни за 2018 г. се казва, че през същата година са заловени 181 тона кокаин в Европа (страните членки на ЕС плюс Турция и Швеция), в сравнение със 138 тона през 2017 г., когато е отчетен рекорд. Безпрецедентен е и броят на отделните конфискации, които достигат 110 000.
За сравнение количествата конфискуван кокаин в предходните осем години варират между 50 и 70 тона годишно.
Най-големи количества кокаин са заловени в Белгия (53 тона), Испания (48 тона) и Нидерландия (40 тона).
През 2018 г властите са заловили 9.7 тона хероин, в сравнение с 5.2 тона през 2016 г., което от ЕЦМНН описват като „притеснително“ увеличение. Според организацията огромното увеличение в количествена залавян кокаин, заедно с високата му чистота, предполагат, че “достъпността на наркотика в Европа е по-голяма от когато и да било ”.
От ЕЦМНН също така обявиха, че количествата конфискуван хероин са се удвоили. Увеличаващите се количества заловен хероин в Турция (основен маршрут на наркотика за влизане в Европа) са “притеснителни”, както и производството на хероин в ЕС.
Откритите лаборатории, произвеждащи хероин от морфин в България, Чехия, Испания и Нидерландия през последните години, заедно с увеличеното количество заловени пратки морфин и опиум, предполагат, че част от хероина вече се произвежда вътре в ЕС./ БЛИЦ

Още по темата