ЕК няма да поднови договора за ваксини с „АстраЗенека“

ЕК няма да поднови договора за ваксини с „АстраЗенека“


Европейската комисия е взела решение да не подновява договора за доставка на ваксина от компания AstraZenecaу съобщи агенция „Ройтерс“, позовавайки се на еврокомисаря по вътрешен пазар Тиери Бретон.

Европейската комисия не е подновила поръчката на ваксини от AstraZeneca след юни 2021 г., пише агенцията.

Поръчката на ваксини срещу коронавирус от шведско-британската компания е до юни 2021 г. БГНЕС припомня, че през април ЕС намекна, че може да не поръча отново коронавирусната ваксина AstraZeneca след забавянето с доставките на първите партиди.

„Ние сме прагматични. Моят приоритет, що се отнася до ваксините, е да гарантирам, че фирмите, с които имаме договори, ги доставят навреме “, заяви тогава Тиери Бретон.

Първоначално Брюксел поръча 120 милиона дози, които да бъдат използвани в 27-те държави членки през първото тримесечие и 180 милиона за второто тримесечие.

AstraZeneca обаче „достави само 30 милиона, като по този начин създаде проблемите, които всички виждаме“, каза Бретон, добавяйки, че през второто тримесечие ще бъдат доставени само още 70 милиона дози.

Проблемите около ваксината на AstraZeneca, разработена в сътрудничество с университета в Оксфорд, се засилиха през март и април, когато бяха регистрирани редки случаи на тромбози (понякога смъртоносни) след имунизация с нея. В някои страни, като Дания, нейната употреба беше прекратена, а други препоръчаха да не се прилага на жени под определена възраст, които са рисковият контингент за този тип тромбоза.

Още по темата