Цветозар Томов: Съставът на ЦИК трябва да се осъвремени

Цветозар Томов: Съставът на ЦИК трябва да се осъвремени


„Важно е да се приемат повечето от промените в Изборния кодекс, защото касаят отдавна съществуващи дефекти в изборното ни законодателство“. Това каза пред БНР социологът Цветозар Томов, университетски преподавател, бивш говорител на ЦИК. 

Той подчерта, че нито една технология на гласуване не може да реши проблемите с честността на вота. 

„Машинното гласуване е сравнително проста процедура. Бих подкрепил решение за такова гласуване. Но не и като хибриден модел – машина и хартия, защото това само затруднява процеса… За гласуване по пощата трябва да имаме изборен регистър. Заради липсата на такъв регистър е трудно да се прецени какъв е относителният дял на избирателите извън страната от общия брой избиратели, които могат да участват в гласуването… Няма никаква логика в лимита на броя изборни секции в страни извън Европейския съюз“, коментира той. 

Социологът уточни, че и сега президентът назначава членовете на ЦИК, а ръководството се избира от парламента. 

„Около това само тръгват предизборни внушения. Одобрявам предложението на „Демократична България“ за професионализация на ЦИК и хората в нея да се избират на базата на личните им качества. Но това не мина. Затова наистина трябва да се осъвремени съставът на Комисията“, посочи Цветозар Томов. 

Още по темата