Николай Василев: Нашето правителство щеше да е с ДНК на бъдещето

Николай Василев: Нашето правителство щеше да е с ДНК на бъдещето

„Едно от най-хубавите неща, които ми се случиха тази година бе, че имах възможност да комуникирам и да опозная лично другите 17 кандидати за министри“. Това заяви Николай Василев, на пресконференция на ПП „Има такъв народ”. В пресконференцията се включват и зам.-председателят на партията Тошко Йорданов, водачът на листа Филип Станев и Николай Василев, когото партията имаше намерение да номинира за министър-председател.
„Ако бяхме получили подкрепа, можете да бъдете сигурни, това щеше да бъде най-реформаторският и най-модерният кабинет в българския преход“, обяви още Василев. „През последните три дни се насочиха цунамита срещу мен и другите кандидати за министри“, каза още Василев.
Василев обясни, че в представения проект за кабинет освен „него, друго общо с НДСВ не е имало“.  Той е опознал всички 17 кандидати за министри и ги окачестви като невероятни специалисти.
„За тях този проект не е приключил и възможно е някои от тях да продължат в бъдеще по един или друг начин в него. Ако бяхме получили подкрепа, може да сте сигурни, че това щеше да бъде най-реформаторския кабинет в българския преход. Също така кабинетът, който щеше да работи с най-голяма скорост, непозната до сега. Щяхме да предложим честно управление и това щеше да е правителство с ДНК на бъдещето. Независимо какво ще стане, българското общество се убеди, че нашата нация има немалко образовани, почтени и компетентни хора и професионалисти. Това е предизвикателство към всички партии в бъдеще да излъчват правителства поне на това ниво. През цялото време следвах тактиката на партия ИТН, която спечели изборите, но днес реших да не се крия и да отговоря на всичките ви въпроси“, каза още Василев.
„Имаше критики към мен, че не съм ново лице. Но, пък ако всички бяха непознати, щяха да кажат, че няма никой с управленски опит. Другата критика, че съм бил от НДСВ – не ме обижда и не се разграничавам от това си минало, а се гордея, че съм бил част от поколението държавници, което вкара България в НАТО и ЕС“, изтъкна Николай Василев. Но бил силно засегнат от твърденията, че е продукт на ДПС заради участието му в правителството на Тройната коалиция. Обясни участието си в него като „единствената възможна коалиция“ в онзи момент, гарантираща влизането на страната в евросъюза.
„Аз съм единствения човек в България, уволнил Делян Пеевски“, заяви бившият министър, припомняйки как преди 20 години е опитал да приватизира „Булгартабак“ с изцяло чужди инвестиции. „Тогава аз загубих поста си, а след мен и още двама министри също. Години по-късно БТ беше купен от знаете кого, но сега вече го няма. Така, че по тази тема моята съвест е чиста“, коментира още Николай Василев. Той показа разработен от него проект от 68 страници, наречен „Модернизирай България“. В него са изведени най-важните според него икономически приоритети, по който са работили и кандидатите за министри от представения от Слави Трифонов кабинет.
„Бях готов да отстоявам десните политически ценности, за които се надявах да получа подкрепа от останалите формации. Например западна ориентация на страната, върховенство на закона, а не закон за човека на върха. Свобода за медиите, свобода за бизнеса. Привърженик съм на парламентарната република“, каза още Василев./Dariknews.bg

Още по темата