Ако левицата не победи, неравенствата ще се задълбочат, ще последва спирала на политически кризи

Ако левицата не победи, неравенствата ще се задълбочат, ще последва спирала на политически кризи


„В ситуацията, в която се намира страната ни, и начинът, по който ще излезе от нея, страшно много зависи от БСП. Това е големият резултат от последните четири години – БСП е основната структурираща сила днес в критичната ситуация на България и само около нея може да бъде изградено трайно решение – най-накрая да имаме нормална политическа обстановка, която да доведе до значимите и необходими решения.‘“ Това заяви на 50-ия Конгрес на БСП заместник-председателят на парламентарната група на „БСП за България“ Крум Зарков.

„Демокрацията и защитата на демократичните идеали бяха в същината на работата на нашата парламентарна група. Доказахме се като ярка, единствена, силна парламентарно представена опозиция“, изтъкна той. Зарков отбеляза, че е разбит митът, че БСП не представлявали алтернатива и посочи като доказателство редицата предложения за решения, законопроекти и предложения за законови изменения на парламентарната група в периода на мандата на 49-ия Конгрес.

„Практически всеки ред от програмата на партията и от „Визия за България“ са намерили своето място като законодателни предложения и са били защитавани от народните представители на БСП“, категоричен е социалистът.

„Наред със социалните и икономическите предизвикателства, на които ние даваме решения, наред с проблема с неравенствата, който идентифицираме, БСП застава категорично и с ясни идеи по отношение на това, което трябва да се направи в съдебната реформа – съдебният контрол над актовете на главния прокурор, неговата собствена и лична отчетност и механизъм за отстраняване; преразглеждане на специализираните съдилища, които, вследствие на законови промени, са се превърнали в специални и противоконституционни. Това са все въпроси, които тепърва трябва да се дебатират“, изтъкна Крум Зарков.

По думите му трябва и нова политическа програма. „Не защото тази от 2008 г. е изчерпана. Оттогава ни разтресоха поредица кризи – световната финансова криза, която оголи недъзите на бруталния финансов капитализъм, политически кризи, които извадиха на преден план популистки формации, застрашаващи дори и базовите условия на демокрацията, и накрая, санитарната и екологична криза, чиито последствия виждаме сега с пандемията на коронавируса“, припомни Зарков. Според него всички тези проблеми изискват леви решения. По неговите думи, ако не се преодолее доминацията на дясното в Европа и в България, то дигитализацията няма да донесе само растеж и просперитет, но и ще бъде съпътствана от загуба на работни места, от мизерия и от социално изключване.

„Ако левицата не победи, неравенствата ще се задълбочат, от което ще последва спирала на политически кризи и конфликти“, уверен е Зарков. „Ако левицата не победи, без да подценявам усилията на Европейския съюз и важността на Зелената сделка, колкото и трилиона да налеете в една система, базирана върху непрекъсната необходимост за все по-голямо и по-голямо производство, без значение от ограничеността на ресурса, и на все по-голяма консумация, без значение от реалната необходимост на потребителите, то тази система неизбежно води до екологичен катаклизъм“, смята народният представител от левицата.

„Преди България да стигне до тези въпроси трябва да се реши един по-базов въпрос – въпросът за почтеността в политиката. За да проведем разговор, дебат, диалог, сблъсък на идеи с други свободомислещи хора, първо трябва да освободим страната ни и политическата й класа от хватката на мафията. Това е основната задача пред нас. Нея можем да извършим заедно с други. След което да седнем и да започнем големия разговор – накъде и как ще върви страната ни. Убеден съм, че веднъж постигнем ли демократичността, то изборът ще бъде в наша полза поради простата причина, че решенията ни са правилни“, завърши Крум Зарков.

Още по темата