Татковците в майчинство намаляха по време на COVID-19

Татковците в майчинство намаляха по време на COVID-19

Бащите, които са заменили майките в грижите за новороденото, в област Пловдив са намалели осем пъти през пандемичната 2020 г., става ясно от данните на Националния осигурителен институт (НОИ). Те имат право да поемат майчинството, след като бебето навърши 6 месеца.
56 са татковците от Пловдив и региона, които са избрали да сменят памперси, докато съпругите им са се върнали на работа през 2020 г. Само година по-рано мъжете, които са поели опека над децата до 2-годишна възраст, са били 478. През първите 6 месеца татковците получават 90% от размера на заплатата, на която се осигуряват. През останалите 12 месеца сумата е фиксирана на 380 лв.
Една от причините за по-малкия брой бащи, поели майчинството е, че хоум офисът дава по-гъвкави възможности и родителите могат да се редуват в гледането на децата. Така те ще получават цялата си заплата, а не обезщетение от 380 лв. за втората година. Друга причина е, че част от родните служители са се опасявали да не загубят работното си място заради стагнацията на пазара на труда.
ИТ специалистите рядко се решавт на крачката да отменят майката и да поемат грижите за децата, защото месечната им ставка е в пъти по-голяма от максималния осигурителен праг, а бащинството не може да е повече от 90% от него (3000 лв.). Това означава, че ако един компютърен специалист взима 5000 лв. и вместо да работи гледа детето, месечните доходи на семейството ще се свият с 1800 лв.

Общо държавата е платила 110 630 лв. за 6 194 работни дни на бащи в майчинство. Средно на ден те са получавали по 17,86 лв. /Вестник Марица
 

Още по темата