Меркел осъжда Русия за Навални, но държи на „Северен поток 2“

Меркел осъжда Русия за Навални, но държи на „Северен поток 2“


Германският канцлер Ангела Меркел каза днес, че Германия е готова да продължи санкциите срещу Русия, включително срещу физически лица, но е дипломатически дълг каналите за връзка с огромния източен съсед на Европа да останат отворени, предаде Ройтерс.

На съвместна пресконференция с френския президент Еманюел Макрон Меркел заяви, че за момента Германия се придържа към позицията си в интерес на газопровода „Северен поток 2“, на който САЩ и голяма част от европейските държави се противопоставят.

„Що се отнася до събитията в Русия, вече сме казали, че си запазваме правото да продължим санкциите, особено срещу физически лица. Становището за „Северен поток-2″ не е повлияно от това за момента; знаете каква е позицията на федералното правителство по този проект“, каза Меркел.

Френският президент Макрон каза по време на виртуалната пресконференция, че категорично осъжда поведението на Москва към критика на Кремъл Алексей Навални – от отравянето му до ареста му и експулсирането на чужди дипломати.

„Солидаризирам се с трите държави, чиито дипломати бяха изгонени“, каза Макрон, след виртуална среща на френско-германския Съвет по отбрана и сигурност.

Ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел осъди твърдо решението на Русия да обяви за персона нон грата дипломати от три отделни европейски страни, в деня, в който той е на посещение в Москва. Борел призова тази стъпка да бъде преразгледана, предаде Франс прес, като цитира неговия говорител Петер Стано.

„Жозеп Борел научи по време на срещата си с (руския външен министър) Сергей Лавров, че трима европейски дипломати ще бъдат експулсирани от Русия. Той осъжда твърдо това решение и отхвърля обвиненията, според които те са извършвали дейности, несъвместими със статута им на чуждестранни дипломати“, заяви говорителят. Според ръководителя на европейската дипломация това решение трябва да бъде преразгледано. Борел е подчертал единството и солидарността на ЕС със засегнатите страни членки.

Москва обяви днес за персона нон грата дипломати от Германия, Полша и Швеция, които обвинява, че са участвали в неразрешена демонстрация в подкрепа на опозиционния лидер Алексей Навални. Руското външно министерство обяви подобни действия за неприемливи и несъвместими със статута им на дипломати.

Визитата на Борел в Москва ще продължи до утре. Целта му е да поиска освобождаването на Навални и да проучи възможността за нормализиране на обтегнатите отношения между Москва и Брюксел, отбелязва АФП.

Още по темата