Все по-близо сме до 4-дневна работна седмица

Все по-близо сме до 4-дневна работна седмица

С плановете на Испания да тества 4-дневна работна седмица, за да намали негативния ефект на пандемията от коронавирус върху бизнеса и гражданите, експертите мятат, че това може да се превърне в нова норма за работодателите и държавите, пише money.bg.
През миналата седмица испанското правителство даде в ход пилотен проект за тестване на 32-часова работна седмица в рамките на 3 години, като той не предвижда заплащането на служителите да бъде намалявано заради ограниченото работно време.
Властите в Мадрид ще инвестират 50 милиона евро или 60 милиона долара за покриване на разходи за компаниите, които решат да се включат в проекта.
Според авторите на предложението за проекта от партията Mas Pais по-малкото работни часове ще помогнат за „преориентиране на икономиката, подобряване на здравето на населението и увеличаване на производителността“, пише CNBC.По думите на Джо Рийл, който е част от британската кампания за въвеждане на 4-дневна работна седмица 4-Day Week Campaign, популярността на концепцията е нараснала в хода на пандемията.
„Принудителното преминаване към работа от вкъщи отвори очите на хората за факта, че промяната може да се случи при това много по-бързо, отколкото искаме“, казва той.
Според експерта с прекарването на повече време у дома, служителите са започнали да правят равносметка за разпределянето на времето си и за това кои са техните приоритети.
През ноември екипът на 4-Day Week Campaign изпрати отворено писмо до редица световни лидери, включително до премиера на Испания Педро Санчес, в което те окуражават въвеждането на по-кратка работна седмица в отговор на пандемията.
В него се подчертава как по-малкото работно време може да се използва като мярка по времена икономическа криза, като целта е натоварването между заетите и безработните да бъде разпределено равномерно, за да не се натоварват прекалено много хората от първата група.
Експертите посочват и че по-късата работна седмица стимулира производителността. Един от най-красноречивите примери за това е подразделението на Microsoft в Япония.
Компанията там започва да затваря офисите си всеки петък и да дава още един почивен ден на всичките си 2300 служители в рамките на един месец. Данните показват, че при тях производителността на работа е нараснала с 40 на сто./БЛИЦ

Още по темата