Дани Каназирева: Къде е служебният министър на енергетиката и как новите управляващи ще защитят интереса на хората от Белащица?

Дани Каназирева: Къде е служебният министър на енергетиката и как новите управляващи ще защитят интереса на хората от Белащица?

„Напълно подкрепям жителите на Белащица и селата от Родопската яка, но къде са управляващите в момента?“ – това заяви Дани Каназирева по повод протеста на живеещите в района на кариерите срещу започналото извозване на инертни материали от концесионера на една от тях – „Европейски пътища“ АД. Тя допълни, че е очаквала реакция от страна на служебния министър на енергетиката още след решението на ВАС, с което се отменя актът за спирането на кариерите.
„Преди година и половина проявих смелостта и въпреки икономическите интереси и натиск, с пълната подкрепата на правителството тогава с премиер Борисов, институциите застанахме до хората и с акт на министър Петкова кариерите спряха работа. След години на протести хората от Белащица си отдъхнаха. Още тогава, в Областна администрация, с моя екип, започнахме работа, за да обосновем дългогодишното спиране на кариерите, защото допусках, че съдебните решения могат да не са в интерес на населението“, коментира Каназирева. Тя допълни, че е направено всичко възможно, за да се обосноват достатъчно основания кариерите да не възобновят работа.
„На първо място това е наличието на няколко карстови извора, които за застрашени от изчезване, ако кариерната дейност продължи. На второ място край тях няма задължителната санитарно-охранителна зона и в момента тя се проектира от ВиК. На трето място налице е опасността от свлачищни процеси и риск да се загубят изворите, а замърсяване на околната среда води до влошаване на условията на живот и здравето на населението в селата от Родопската яка и част от град Пловдив, поясни бившият областен управител. По думите й и според експерти от областна администрация кариерните площи попадат в поясите 2 и 3, което прави самата кариерна дейност недопустима.
„Притесненията ми винаги са били свързани с кариерата на „Европейски пътища“, защото техният договор изтича през февруари 2022 година и през оставащото време от 8 месеца, след съдебното решение, има реален риск те да възобновят рабата, както и го направиха, каза още Каназирева и добави, че сега на ход е служебният министър на енергетиката и най-вече новите политици, които ще поемат управлението.
“Новата власт дали ще прояви тази безкомпромисност, която проявихме ние преди година и половина. Готов ли е например, избраният за депутат и от хората в Белащица Тошко Йорданов от „Има такъв народ“, да застане до тях?, попита още Каназирева. Според нея в Областна администрация има достатъчно документи, които са предадени и на инициативните комитети и които могат да дадат всички правни основания за последващото спиране на кариерата на „Европейски пътища“ до изтичане на договора на концесията.

Още по темата