Икономиката ни ще спадне с 30%! Цели райони ще бъдат ударени като от пустинна буря

Икономиката ни ще спадне с 30%! Цели райони ще бъдат ударени като от пустинна буря


Икономиката ни ще спадне с 30%! Цели райони ще бъдат ударени като от пустинна буря

 

 
 
 
„Протестите на българите са уникален автентичен вулкан на народния гняв и този вулкан е за реалното бъдеще на България“. Това каза пред БНР макроикономистът проф. Димитър Иванов.
По думите му „ситуацията, в която се намираме, е критично важна за целия ни народ“.
 
 
„Ние се намираме все още в началния период на кризата. Сега трябва да мислим не само за динамиката на възстановяване на икономиката, но и каква ще е цената на едно възможно възстановяване при една продължителна криза. Отговорите са доста плашещи в политически, в икономически и в социален план. Всякаква интервенция от страна на олигархични групи и лобита би усложнила ситуацията за целия български народ. Ние сме изправени пред криза, която може да продължи през цялото следващо десетилетие,“ обясни икономистът.

 
 
 
В предаването „12+4“ проф. Иванов подчерта, че половин година вече страната ни е лашкана от мерки в мерки без никаква логика и методология. 
 
 
„Няма график за реализиране на тези мерки. Освен това те сочат един остарял ведомствен подход, а не истинско подпомагане на бизнеса и на домакинствата… Икономиката ни ще има спад за първите шест месеца на годината с 27-30%… Цели райони ще бъдат ударени като от пустинна буря“.
 
 
Според него страната ни няма комплексна програма от икономически мерки, която да осигури преминаването през пика на кризата и стабилизирането на България пред 2022-2023 година.
 
 
 
Проф. Димитър Иванов заяви, че международното доверие към премиера е изчерпано и че е налице огромно международно излагане на България с такъв премиер.
 
 „Това измъчване на българските граждани не може да продължава,“ категоричен е той
 
БНР
 
 

Още по темата