Ще се изграждат лаборатории за PCR тестове в Търговище и в Шумен

Ще се изграждат лаборатории за PCR тестове в Търговище и в Шумен


Министерството на здравеопазването ще финансира разкриването на лаборатории за изследване с PCR тестове в МБАЛ Търговище и в МБАЛ Шумен. Това съобщи здравният министър проф. Костадин Ангелов след среща с областните управители на Търговище, Шумен, Варна и заместник-областния на Разград, с които е  обсъдил разпространението на COVID-19 в региона и възможностите тези области да си сътрудничат.

От началото на пандемията общият брой на случаите на COVID-19 в областта е 469. От тях активни са 302, хоспитализирани са 79, а под карантина са 385 човека. При необходимост могат да се открият още места в някои болници и градове в областта. 

В област Търговище с доказана коронавирусна инфекция в момента  са 28 медицински служители.

„Областта разполага с  консумативи, дезинфектанти и лични предпазни средства. Ако се налага, нуждите на лечебните заведения ще бъдат обезпечени от Националния логистичен щаб. Няма недостиг и на легла и медицински персонал“, отбелязва проф. Ангелов. 

„Мога да ви уверя, че правим всичко възможно. Осигурили сме финансов ресурс, леглова база, логистика. Но по отношение на самодисциплина и отговорност няма как да го направим със заповед към всеки един гражданин“, казва областният управител на Търговище Митко Стайков. До преди четири месеца не е имало нито един случай на COVID-19 в Търговище, защото тогава хората са спазвали препоръчителните мерки за предпазване. Сега обаче резултатът от неглижирането им е налице.

„Помогни сега“ – за изграждане на PCR-лаборатория в МБАЛ – Шумен

Дарителската кампания за събиране на средства за ограничаване на разпространението на COVID-19 на територията на община Шумен продължава, съобщиха от общината. Някои от бизнесмените вече са се отзовали.

По думите на д-р Димитър Костов, директор на МБАЛ-Шумен, целта е да се съберат средства за изграждане на собствена лаборатория за PCR тестове, която ще даде възможност за по-бърза реакция по отношение както на пациентите, така и на персонала в болницата.

Сега тестовете се правят в други градове и резултатите пристигат след ден и половина-два. През това време пациентът има контакти и рискът да зарази и други хора е голям. „Ако направим собствена лаборатория, резултатите ще бъдат готови до два часа и ще имаме възможност за по-бърза диагностика“, казва директорът на болницата.

През последното денонощие в област  Търговище са открити още 30 заразени човека с коронавирус, а в Шумен – 24.

Още по темата