Израел удари Газа в отговор на балонна атака

Израел удари Газа в отговор на балонна атака


Израелски изтребители два пъти нанесоха удари тази нощ по военни обекти на радикалното палестинско движение Хамас в ивицата Газа в отговор на ракетен обстрел и пускането на балони с експлозиви към територията на еврейската държава. Това съобщи днес пресслужбата на израелската армия, цитирана от ТАСС.

„Цяла седмица от ивицата Газа бяха пускани балони с експлозиви към израелска територия. Освен това в събота вечерта десетки палестинци предизвикаха безредици до оградата на границата с ивицата Газа, палеха губи, хвърляха взривни устройства и гранати по оградата и се опитаха да се доближат до нея. В отговор израелски изтребители и дронове нанесоха удари по военни цени на Хамас в ивицата Газа, включително военен лагер и подземна инфраструктура“, се посочва в съобщението.

След ответния удар по цели на Хамас военните съобщиха, че израелската система за ПВО „Железен купол“ е прехванала две ракети, изстреляни от ивицата Газа. Полицията в южния израелски град Сдерот съобщи, че отломки от ракета са нанесли щети на къща в града, а 58-годишен мъж бил леко ранен от счупени стъкла. В отговор на това нападение израелски изтребители и дронове поразили още военни цели на Хамас в южната част на ивицата Газа, включително военен лагер, използван за складиране на ракети.

Израелският министър на отбраната Бени Ганц заповяда да се затвори риболовната зона край бреговете на ивицата Газа, в отговор на ракетното нападение. След заседание снощи с ръководството на въоръжените сили Ганц заяви, че Израел ще отговори твърдо на всяко нарушение на суверенитета докато в южната част на страната не се установи пълно спокойствие. „Ако Сдерот не е спокоен, и Газа няма да е спокойна“, предупреди министърът, цитиран от Асошиейтед прес.

Още по темата