До 369 лева линия на бедност догодина

До 369 лева линия на бедност догодина

Правителството с предложение да се вдигне линията на бедност. Причината – влошената икономическа ситуация в резултат на коронакризата.
Идеята на правителството е линията на бедността да се повиши през следващата година с близо 2%, или с 6 лв. – до 369 лв.
Това предвижда проект на кабинета, публикуван за обществено обсъждане. Новият праг е съобразен с намаления икономически ръст и макроикономическа прогноза.
По данни на статистиката близо 1 600 000 българи са били под прага на бедността през миналата година. От това дали сме под или над този праг, зависи дали може да се кандидатства за социални помощи.
Във Врачанското село Баница около четвърт от населението получава месечен доход около или под линията на бедност. Баба Николица, която дълги години е била началник на цех, сега се изхранва с 278 лв. Налага й се да пести дори от храна.
„Не съм много по месото, а трябва да ям месо, защото имам диабет. Пак си вземам по една тарелка, разделя я на 2, на по 3 и готвя от нея три пъти“, разказва Николица Митова.
Така скромно живее и Верка Иванова. „Какво да правя? Пазарувам си неща от първа необходимост, платя си сметките като взема пенсия – ток, вода и телефон и останалото разполагам докъдето са възможностите“, казва тя.
Според част от икономистите, предложението на правителството за линия на бедност от 369 лв. за 2021г., е консервативно.
„Очевидно е, че се намираме в една безпрецедентна ситуация. От този социален минимум се определят след това социални помощи, определят се и ред други неща, които са свързани с най-уязвимата част от населението“, коментира икономистът Румен Гълъбинов.
Дългогодишнят синдикалист Мика Зайкова е изчислила, че прагът на бедност трябва да бъде по-висок. „Прагът на бедност вместо 363 лв., трябва стане 419 лв., а сега е 369. Ако се сметне прагът на бедност както трябва, бедните в България ще се увеличи със 100 000. Сега ще замажат картинката, защото те ще се увеличат с 20-30 000, не повече”, смята тя.
Междувременно правителството внесе и проект за нова методика, по която да се изчислява линията на бедност. Идеята е социалният министър да има възможност да предлага размера, според възможностите на бюджета.
„Социалния министър може да участва в целия процес, въпросът тук е да имат участие синдикатите. Освен това, трябва да участват и НПО-та, които работят на място с хора от най-уязвимите групи”, казва Румен Гълъбинов.
За 2020 г. правителството предвижда да бъде дадена финансова подкрепа и по Закона за хората с увреждания на близо 670 000 души с трайни увреждания над 18-годишна възраст./Вести БГ

Още по темата