Ревизоро пред ПБ Новинар за Васил Божков: Всеки може да прави партия, въпросът е хората дали ще го изберат/ВИДЕО/

Ревизоро пред ПБ Новинар за Васил Божков: Всеки може да прави партия, въпросът е хората дали ще го изберат/ВИДЕО/

Всеки има право да прави политически проект, това не бива да се забранява. Друг е въпросът удобен ли е момента, хората харесват ли го, това важи за всички нас. Това коментира в интервю за ПБ Новинар министърът на околната среда и водите Емил Димитров по повод поста, който днес от чужбина пусна обвиняемият бизнесмен Васил Божков. Чрез анкета той пита българите ще го подкрепят ли за нов политически проект.
И мен да ме питате смятате ли да участвате в следващите избори, аз мога да ви кажа, че смятам, но хората може да не ме изберет, или пък може да ме изберат. Всеки има право да се занимава с проекти, не виждам нищо лошо в това. На въпрос какво се случва с арестувания заместник-министър Красимир Живков Ревизоро отговори, че това вече е работа на прокуратурата.
Днес започнаха проверките в три завода, ще обиколим цялата страна, където са се занимавали с опасни отпадъци и предимно с акумулатори. Навсякъде, където са работили, ще бъдат проверени и ако мощностите им не отговарят на това, което е писано в комплексното разрешително или в разрешителното им от РОСВ, което им е издавано, ще бъдат закрити. После ще ме питате защо съм закрил всички, които се занимават с опасни отпадъци и сме ги насочили в чужбина.
Обаче между природа, злоупотреби и престъпления и по-скъпо в чужбина аз казвам така-предпочитам по-скъпо в чужбина, но кой каквото е внесъл, да си го върне обратно. А не да ми играе през една, през две, през три фирми. Така, че тук ще имаме сериозни разговори, бизнесът ще каже, че аз му преча, но не искам пък вие, журналистите да ми кажете, че тровя хората и природата, каза още министърът.
Ще бъдем безкомпромисни, ако констатираме нерушения при проверките, но няма да си измисляме престъпления. Не сме хора, които на всяка цена ще кажат, че някой е виновен, а той не е виновен. Но пък ако някой е виновен, изобщо да не ми се крие зад политически партии или зад проекти, обясни Емил Димитров.
На въпрос очакват ли се още арести при започналите проверки, министърът отговори така: Ние ще уведомим проукратурата какво сме направили, а тя ще реши дали да има още арести. Щом някой е декларирал мощности, а ги няма, или пък има мощности да прави пет единици, а той е внесъл 5 хиляди единици отпадъци за пет години напред, ще бъдем също безкомпромисни. На този етап съм наредил да ограничат всички видове нотификации, с изключение на легалните заводи, с които нямаме проблем, допълни Ревизоро.
Министърът беше в Карлово, където заедно с кмета на община Карлово Емил Кабаиванов направи първа копка на компостираща инсталация за събиране на зелени и био отпадъци,който се изгражда край подбалканския град.

Още по темата