Здравният министър ще обяви затягат ли се COVID мерките у нас

Здравният министър ще обяви затягат ли се COVID мерките у нас

Министърът на здравеопазването в служебния кабинет д-р Стойчо Кацаров ще даде подробности във връзка с актуалната информация за COVID-19 и противоепидемичните мерки на територията на страната. Това ще се случи на брифинг в Здравното министерство в четвъртък (2 септември), от 09:30 ч.
В началото на седмицата от МЗ разпространиха предложението за затягане на противоепидемичните мерки, отправено от главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Той предложи да се въведат ограничителни мерки по отношение струпването на хора, свързано с провеждането на различни обществени дейности, мероприятия, посещения на обекти с обществено значение. Сред тях – музеи, фитнес зали, заведения на закрито, спортни прояви, както и ограничения в посещенията на моловете.
Като алтернатива – да се позволява изключение за притежателите на т.нар. зелен (санитарен) паспорт.
Впоследствие здравният министър д-р Стойчо Кацаров обсъди предложението с бизнеса и експертите.
Вчера бяха издадени две заповеди за удължаване срока на действие на противоепидемичните мерки заради решението на Министерския съвет за удължаване на извънредната епидемична обстановка до 30 ноември.
Подробности за тях може да видите ТУК!
Междувременно по време на заседание на Здравната комисия в парламента здравният министър заяви, че заболеваемостта от COVID-19 у нас показва нарастване във всички възрастови групи, като най-висока е при 20-29 годишните. Той посочи и друг тревожен факт, а именно, че заболеваемостта при децата бележи петкратно увеличение.
Една от причините за бързото увеличаване на броя на болните е ниският интерес към ваксините и неспазването на мерките, каза Кацаров и подчерта, че в България те са най-либерални в ЕС.
Четвъртата епидемична вълна се характеризира с интензивно разпространение на Делта варианта, който притежава нови характеристики, различни от класическия вариант – много по-къс инкубационен период, много по-лесно предаване на вируса и по-високо репродуктивно число, допълни министърът и посочи още веднъж, че най-засегнатите от тази вълна ще са неваксинираните хора.
„Оценяваме епидемичната ситуация във всеки един момент. Имах среща и обсъждане с всички членове на експертния съвет по епидемиология с моите съветници, с директора на НЦЗПБ, обсъдихме много подробно. Няма причина нито да се бърза, нито да се вдига паника, ситуацията е изцяло под контрол. Това, което е необходимо да се направи, ще бъде направено в следващите дни и не само в следващите дни”, каза здравният министър.
Утре ще стане ясно в детайли и за това дали ще има нови и какви точно ще са противоепидемичните мерки у нас./Dariknews.bg

Още по темата