СДВР призова за мирни протести без блокади

СДВР призова за мирни протести без блокади


СДВР призова гражданите към мирни протести и апелира да се въздържат от противообществени прояви, както и да не блокират кръстовища в София. Главен инспектор Красимира Стоядинова от отдел „Охранителна полиция“ заяви това на брифинг часове преди началото на 30-ия ден на протестите с искане за оставките на правителството на ГЕРБ и на главния прокурор Иван Гешев. Тя подчерта, че полицията няма да допусне нови блокади.

“Апелът ни към всички протестиращи е да се запази общественият ред. Нека да протестират, но да бъде мирно и да не се блокират кръстовища в столицата. По този начин се нарушава общественият ред и се възпрепятства нормалния живот на всички столичани и гости на столицата”, заяви Стоядинова.

Коментарът на полицейския инспектор идва в резултат на публикации в социалните мрежи. „Те са на граждани, които провокират по време на протестите да се извършват агресивни прояви, да се извършва вандализъм спрямо обществени сгради и институции и да се извършват нападения над полицейски органи“, допълни главният инспектор. 

Вероятно Стоядинова има предвид публикациите на „Отровното трио“, които по-рано през деня призоваха протестиращите на „бунт срещу диктатурата на Борисов“ и изграждане на барикада пред Министерския съвет. Повод за втвърдяването на тона на протестиращите е нощната акция, при която палатковите лагери, блокирали знакови кръстовища в София, Пловдив и Варна, бяха разтурени от полицията. Това се случи в 4.30 ч. тази сутрин, а сред 12-те задържани в столицата бе и един от организаторите на протестите Арман Бабикян.

„Нека изградим барикади в цялата страна и да застанем на тях всички заедно! Носете със себе си: домати, яйца, лук, картофи и прочие, т.к. ще се наложи да сготвим. Вземете със себе си: палатки, дюшеци, спални чували и всичко онова, което сметнете за полезно за изграждане на барикадите отново. Пригответе се да останем до постигане на целите на протеста“, написа в социалните мрежи адвокат Николай Хаджигенов под наслов „Национално неподчинение“. 

Във Варна също протестиращите призовават да се носят камъни и домати. Първите – за да увенчаят грамадата пред Общината, която бе вдигната в памет на самозапалилия се преди години Пламен Горанов, а вторите – за да замерват с тях административната сграда. „Време е Грамадата пред Общината да се вдигне до прозорците на Портних и да му скрие гледката към „светлото бъдеще“ в тропически държави, които не екстрадират! Време е, носете си къмъни!“, апелират организаторите на събитие „НЕ на страха, да си отвоюваме обратно Държавата!“ в морската столица.

В София началото на протестните действия е планирано за 20 часа. Традиционно ще има проява на гражданско неподчинение и в Пловдив, като стартът и там е пред сградата на Общината.

Още по темата