Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ обяви, че партията му е спечелила македонските избори

Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ обяви, че партията му е спечелила македонските избори


Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски заяви, че неговата партия е победила СДСМ и е получила доверие да състави новото правителство на Северна Македония, съобщават македонските медии.

Резултатите показаха, че опозицията е спечелила повече гласове от управляващите и е победила в 41 общини, заяви Мицкоски в първото си публично появяване след състоялите се вчера парламентарни избори.

Според него данните от гласуването са броени и внасяни в Държавната избирателна комисия /ДИК/ „съмнително“, но той няма да търси отговорност от председателя на ДИК Оливер Деркосски за ставащото в комисията.

Мицкоски каза, че ВМРО-ДПМНЕ е получила гласове и в населени с албанци райони, и посочи, че СДСМ и Беса имат десетина хиляди гласа повече от ВМРО-ДПМНЕ, но без Беса СДСМ има по-малко гласове.

Преговорите /за съставяне на правителство/ тепърва предстоят, но няма да работя, ако ми се поставят условия и ми се налага диктат. Не сме направили предизборна коалиция с албанци, но това не означава, че няма да има следизборна коалиция, каза лидерът на ВМРО-ДПМНЕ.
Мицкоски обяви и че ще внесе възражения срещу резултатите от гласуването.

Според досега обявените частични резултати при преброени 96 процента от бюлетините коалицията между СДСМ и Беса печели 46 депутати в новия парламент, а ВМРО-ДПМНЕ – 44.

Обществото обаче все още е в неизвестност, тъй като официалната интернет страница на ДИК стана обект на хакерска атака.

Още по темата