Екшън на 20 юли: Дебати за вота на недоверие в парламента, митинг отвън

Екшън на 20 юли: Дебати за вота на недоверие в парламента, митинг отвън

Голяма говорилня в парламента и екшън отвън се задават в понеделник. Дебатите по вота на недоверие срещу кабинета „Борисов 3“, внесен от БСП, ще се проведат на 20 юли с начален час в 9,00, стана ясно преди малко.
Предложението дойде от председателя на НС Цвета Караянчева, а депутатите от всички партии я подкрепиха.
Съгласно правилникът за дейността на Народонто събрание гласуването по вота е не по-рано от 72 часа след края на дебатите, т.е. очаква се това да стане в четвъртък.
Петият вот на недоверие срещу правителството „Борисов 3″ беше внесен вчера от левицата. Той е заради корупцията, точно както беше и първият вот, който очаквано не мина.
Лидерът на левицата Корнелия Нинова обясни вчера, че този път в мотивите си социалистите се спират на отделните десетки корупционни скандали за времето на този кабинет, представят механизмите, чрез които правителството на Борисов е създало паралелната държава, която управлява.
„Това е мрежа – в законите, които се приемат от мнозинството, се залагат корупционни интереси на олигарси, институциите се използват за реализацията на тези интереси, назначават се хора, които да защищават и провеждат тези интереси и четвъртитият елемент на тази мрежа е абсолютната ненаказуемост“, посочи тя.
За БСП това е пети опит да събори управляващата коалиция на ГЕРБ и Обединени патриоти с вот на недоверие. Този път основният мотив в него е корупцията.
Преди седмица лидерът на БСП Корнелия Нинова призова за масов протест пред Народното събрание, докато се обсъжда вота на недоверие./Вестник Марица

Още по темата