Страхотно! Регистрират ваксината за България

Страхотно! Регистрират ваксината за България

Отлични новини от Бразилия, касаещи Бългапия! Национална агенция по санитарен надзор е получила първа заявка за регистрация на ваксина срещу новия коронавирус, съобщи ТАСС. Става дума за препарат на британско-шведската фармацевтична компания AstraZeneca, цитира агенцията информация на тв канал „Глобо“, предава БТА.
Припомняме, същата компания подписа договор с ЕС за доставка на ваксината. България ще получи 2,3 милиона бройки. Ваксинацията няма за е задължителна.
Процедурата по регистрация ще премине по приетата във вторник от регулатора опростена схема, в рамките на която е намалено количеството на изискваната първична документация за ваксината срещу коронавируса, напомня тв каналът.

На този етап специалистите от агенцията правят оценка на първите резултати от доклиничните изпитания. В случай, че бъде потвърдена безопасността и ефективността на препарата, процесът на регистрация може да бъде ускорен.
В края на юни бразилското министерство на здравеопазването договори съвместни изследвания и локализиране в страната на производство на ваксината, разработена от университета Оксфорд и AstraZeneca. В изпитанията на този препарат участваха десет хиляди доброволци в Бразилия./ Вестник Марица

Още по темата