Хиляди идват в Бачковския манастир за Голяма Богородица

Хиляди идват в Бачковския манастир за Голяма Богородица

Най-много хора отправят молби за здраве, по-малко – за житейски успех и спасение на човечеството, казва епископ Сионий  
Цялото духовно братство, допълнително наети помощници и доброволци са мобилизирани в навечерието на празника Голяма Богородица в Бачковския и Троянския манастир. Екископ Сионий, който е игумен и на двата, вчера до последно уговаряше с монасите как ще бъдат посрещнати поклонниците.
„Тази година празникът Успение Богородично се пада в събота и неделя, което означава, че ще има много хора, които искат и духовно търсят да се преклонят на пречистата Богородица в тези дни – каза епископ Сионий. – Затова направихме стройна организация с много наети хора и доброволци – в  Бачковския манастир ще помагат 30 души, а в Троянския, понеже там е и храмов празник, а има и лития с Чудотворната икона на Св. Богородица Троеручица, са осигурени допълнително 50 доброволци.“
Те ще създават ред, за да няма струпване на хора, ще насочват, ще информират поклонниците. Ще следят за  изпълнение на противоепидемичните мерки – да се спазва отстояние, докато се изчаква за свещи, и в храма, да се влиза с маска, да има навсякъде дезинфектанти.
В последните години намаля практиката хората да идват в съботния ден и да спят по поляните около манастира, особено след началото на пандемията, разказва игуменът. Вече предпочитат да се настанят в малки хотелчета и къщи за гости, каквито има много в околностите на Бачковския и Троянския манастир. Всички ще са приютени, за да продължат пътя си, благословени от Божията майка, уверява епископ Сионий.
Основният поток се очаква в неделния ден, особено в Троян, защото тогава се изнася Чудотворната икона Св. Богородица Троеручица. Но още днес очакваме много хора – общо около 50-60 хиляди души в двата манастира, прогнозира епископ Сионий. Самият той ще служи в Троянския манастир.
В Бачковския вечерната служба в събота е от 18 ч. и ще я води епископ Яков Месемврийски. Заедно с вечерната служба се служи единствен път в годината и Опело на Св. Богородица над специална плащеница, която изобразява погребението но Божията майка в присъствието на апостолите и ангелите.
Плащеницата ще остане през целия празник в центъра на храма за поклонение
На другия ден Светата литургия ще започне в 9 часа. На нея много вярващи се причестяват, защото са спазвали Богородичния пост. В Троянския манастир програмата е същата, но след литургията в неделя ще бъде изнесена Чудотворната икона и ще бъде занесена до местността, където е станало първото чудо, когато е дошла на мястото през 1600 г.
Празникът Успение Богородично е свързан с упокоението на пречистата Богородица, нейното напускане  на нашия свят. Но за вярващите хора това е началото на нейната молитвена  грижа към човеците, началото на нейното молитвено застъпничество за целия човешки род – обяснява духовния смисъл на празника епископ Сионий. – И както се казва в канона, посветен на празника, „Пречистата Богородица остави света, но намери човеците. Пречистата Богородица отиде на небесата, но стана  с молитвите си тук, на земята“. В  потвърждение на тези молитвени  слова са и многото чудотворни икони в цял свят, които показват действеното и постоянно небесно покровителство на Св. Богородица над човешкия род. Ние имаме високата радост  и в Троянския, и в Бачковския манастир, да имаме Чудотворна икона на Божията майка. Така че приканваме верния народ да се моли усърдно за небесно покровителство, за благословение над родината ни, на всички български семейства, над децата, над възрастните, болните, на хората в скърби и изпитания.
Хората, които по някакъв начин са загубили пътя към Бога и обществото, и за тях да се молим
през тези дни, за да се върнат в благодатно общение. Да се помолим за всички в Христа наши братя и сестри!“.
По думите на епископ Сионий, най-много хората влизат в храма с молитви за здраве – за себе си и близки хора. „Това е разбираемо, защото сме в тежка пандемия –  казва той. – Но идват и много, които просят от Богородица благословение за семейството си. Много бездетни  семейства молят и получават помощ – добиват чада в семействата си. Други идват да се помолят за успех и благословение в живота и начинанията. Други се молят за цялото човечество. А мнозина благодарят, след като са получили помощ от Богородица.“
На празника в неделя Пловдивският митрополит Николай ще възглави от 9 ч. архиерейска Света литургия в катедралния храм „Успение Богородично“ в Пазарджик. А с негово благословение Знеполският епископ Арсений – викарий на митрополита, ще отслужи архиерейска света литургия в катедралния храм „Успение Богородично“ в Пловдив.
Драконовски мерки за сигурност по пътищата
В района на Бачковския манастир днес и утре ще гъмжи от полиция в очакване на нашествие от богомолци към светата обител за празника Успение Богородично. Движението по пътя от Асеновград за Смолян е интензивно от вчера, като се очаква днес да достигне своя пик. За тези три дни – от петък до неделя, когато е самият празник, са предприети мерки за осигуряване на безопасността на движението и сигурността на стеклите се от цяла България миряни.
Ангажирани са максимален брой полицейски екипи от МВР-Асеновград  и служители от сектор „Пътна полиция“ в Пловдив, които ще подпомагат трафика. За да не се допускат задръствания и образуването на автомобилни колони, униформени ще регулират движението в най-натоварените участъци. Превантивни мерки са взети и за гарантиране на обществения ред и опазване имуществото и сигурността на посетителите в светата обител, увериха от пловдивската полиция. Пожарната също ще дежури в Бачковската обител поради повишения риск от запалвания заради свещи.
Призовават се богомолците да спазват указанията на полицията, както и мерките за пожарна безопасност.
Източник : Вестник Марица
 
 

Още по темата