„Св. София“ става действаща джамия от 24 юли

„Св. София“ става действаща джамия от 24 юли

Планираме „Св. София“ да бъде отворена за ислямско богослужение на 24 юли, заяви в телевизионно обръщение към турския народ президентът на страната Реджеп Тайип Ердоган. По-рано вчера той подписа указ за отваряне на „Св. София“ за ислямски молитви, след като турската върховна административна инстанция отмени решението на Министерския съвет на страната от 1934 г. за превръщане на „Св. София“ в музей.

Реджеп Тайип Ердоган заяви, че и той ще участва в първата молитва след отварянето на музея като храм след 86 години. 24 юли е и датата, на която е подписан Лозанският договор, който оформя границите на модерна Турция след съпротива срещу победителите от Първата световна война.

Турският държавен глава подчерта, че решението за статута на храма е суверенно решение на страната. Той прикани всички страни да се отнасят с уважение към него. Реакции дойдоха от Австрия, Гърция, Русия и други страни. ЮНЕСКО изрази огорчение от взетото решение. В четвъртък от организацията изтъкнаха, че „Държавите са длъжни да не правят никакви промени, които могат да нанесат вреди на обект с универсална стойност“, включен в списъка на ЮНЕСКО на обекти под закрила.

Реджеп Тайип Ердоган акцентира, че храмът ще бъде отворен за всички – мюсюлмани и немюсюлмани – без входна такса. През 2019 г. „Св. София“ е била посетена от над 3,7 млн. туристи при цена на билета от над 70 турски лири.

По-рано турският държавен глава подписа указ, който беше публикуван в официалния вестник на страната, с който юрисдикцията над храма се прехвърля на Дирекцията по религиозните дела. Вчера следобед състав на турския Държавен съветединодушно реши, че през 1934 г. турският Министерски съвет се е разпоредил със собственост, с която не е имал право да се разпорежда. Турските административни съдии посочват, че в османските документи имотът е записан като джамия и трябва да служи на обществото като такава. На 24 ноември 1934 г. турският кабинет взема решение за превръщане на „Св. София“ в музей. Жалбоподателите, които атакуваха решението, оспорваха и автентичността на подписа на Мустафа Кемал Ататюрк под решението, но Държавният съвет не взе отношение по този въпрос.

На 5 юли 1967 г. при посещението си в Истанбул папа Павел VI извършва молитва в „Св. София“. В отговор на това ден по-късно националистическо-религиозният Национален съюз на турските студенти (MTTB) провежда там масова ислямска молитва, с което се слага началото на разпалени дискусии в турското общество по въпроса.

Малка османска постройка в комплекса на „Св. София“ от 1991 г. е отворена за обедна и следобедна молитва, а от 2016 г. в нея е назначен имам. От тонколоните на четирите минарета, пристроени по османско време към „Св. София“, пет пъти в денонощието звучи ислямският призив за молитва езан. През 2006 г. в музея е отворена стая за молитви за работещите там служители.

В последните няколко години при различни поводи в „Св. София“ бяха четени откъси от Корана, последният път беше на годишнината от завладяването на Константинопол на 29 май.

Няколкостотин души се събраха привечер пред полицейските бариери пред „Св. София“ и проведоха молитва на площада.

Източник: Cross.bg

Още по темата