Още 14 партии и сдружения се присъединиха към действията на БСП за честни избори

Още 14 партии и сдружения се присъединиха към действията на БСП за честни избори


„Благодаря ви, че се отзовахте на поканата ни да обсъдим възможностите си да обединим усилия за провеждане на честни избори. През годините сме били свидетели на злоупотреби с избори, на манипулация на вота, на всяване на страх у хората, използване на корпоративен и купен вот. За нас е изключително важно да потърсим и вашата подкрепа и ние да подадем ръка – и заедно, според своите възможности, да осигурим протичането на честни избори“, обърна се лидерът на БСП Корнелия Нинова към присъстващите представители на политически формации и НПО-та във втората среща, инициирана от социалистите за създаване на общ фронт за честни избори.

Вчера стартираха първите разговори, на които присъстваха 20 пратеници на организации с нестопанска цел и политически партии. 

Във втория ден на поредицата срещи Корнелия Нинова запозна присъстващите с парламентарните инициативи на левицата – внесени две предложения  за промени в Изборния кодекс във връзка с осигуряване на видеонаблюдение на броенето на бюлетините и съставянето на протокола в деня на вота. Социалистите настояват още за видеозапис, който да може да се ползва в съда като доказателство при оспорване на резултата или сигнали и съмнения за злоупотреби, както и предаване на този процес онлайн в момента на броенето на бюлетините и съставянето на протоколите. 

Активна регистрация на гласоподавателите, за да бъдат изчистени „мъртвите души“, е второто предложение за промяна в Изборния кодекс. 

„Когато сме повече с едно и също искане, сме по-силни. Освен парламентарните механизми ви предлагаме да обсъдим сътрудничеството си в изборния ден“, посочи Нинова и коментира, че могат да си сътрудничат за паралелно преброяване с извънпарламентарните партии и НПО.

„Нашата цел е връщането на доверието в изборния процес и в институциите. Чрез тези гаранции бихме искали да успокоим хората, че гласът им ще бъде отчетен така, както е подаден. Само високата избирателна активност може да обезсмисли купения и корпоративен вот“, подчерта още лидерът на българските социалисти. 

„Вчера се срещнахме с 20 политически партии и граждански сдружения, днес сме 14. Ще имаме още една трета среща, тъй като има и други граждански сдружения и по-малки партии, които заявиха желание да се включат в този процес. Важно е да уточним, че това не е предизборна коалиция, нито коалиция за следизборно управление. Това е надпартийна цел – честни избори“, каза още Нинова.

Тя изрази и мнение, че партиите трябва да се съсредоточат върху това да разсеят внушенията, че гласуване е опасно. „Трябва да успокоим хората – гласуването не е по-опасно от ходенето до магазина“, заяви председателят на БСП.

Още по темата