Национален протест: Ресторантьорите ще маршируват пред Министерски съвет

Национален протест: Ресторантьорите ще маршируват пред Министерски съвет

Решено е – заведенията излизат на протест заради нежеланието на властта да ги пусне да работят от 1 февруари. „Протестният марш към свободата” е насрочен за сряда, 27 януари, от 12 часа пред Министерски съвет. За минути публикацията във фейсбук страницата на Сдружението на заведенията в България и Българската асоциация на заведенията събра 200 съмишленици, които отбелязаха, че ще присъстват, още 180 заинтересувани и 162 споделяния. Обявяваме национален протест и апелираме всички бизнеси, засегнати от заповедите за забрана на работа да ни подкрепят в уречения ден и час, съобщават организаторите.
„Вървим към протестно отваряне на ресторантите още на 1 февруари при спазване на всички противоепидемични мерки. Ще ни арестуват ли? Ще ни застрелят ни? Какво повече могат да ни вземат? Какво можеш да вземеш на човек, на когото си взел всичко?” Това заяви председателят на една от големите браншови организации – БАЗ Ричард Алибегов пред mediapool.bg непосредствено след приключване на редовния брифинг на НОЩ, в който премиерът Бойко Борисов обяви, че единствено компромис може да се направи за учениците и те да са присъствено в клас. По думите му от 30 000 заведения в страната едва 6000 са кандидатствали за помощ под формата на оборотен капитал пред НАП.
Междувременно Националният Борд по Туризъм изрази пълна съпричастност към притесненията и затрудненията на ресторантьорския бранш и членовете на Българската Асоциация на Заведенията и Сдружението на Заведенията в България. „Обръщаме внимание на необходимостта от конкретни ангажименти за спасяване на бизнеса, тъй като различните мерки, които бяха предприети са в по-голямата си част социални и не особено логични и ефективни, в резултат на което нито „отворените“ дейности от туристическия сектор работят нормално, нито „затворените“ биват адекватно компенсирани“, се казва в декларацията на НБТ. От организацията настояват за нов антикризисен план с ясни финансово-икономически параметри, насочени директно към инвеститори и предприемачи./Вестник Марица

Още по темата