Хеттрик от поредни дни на рекорден брой заразени с COVID

Хеттрик от поредни дни на рекорден брой заразени с COVID


516 са новите случаи на коронавирус при направени 5209 PCR теста, което означава, че 9.9 % от изследваните са с COVID-19.

По данни на здравните власти излекувани са 115 души. Общо 1 063 пациенти с коронавирус остават в болница, от които 56 в интензивни отделения. 7 души са починали през последното денонощие.

В трети пореден ден България отчита рекорден брой заразени. В четвъртък беше отчетен нов антирекорд от 437 нови случая и 11 починали.

Здравният министър проф. Костадин Ангелов обяви на редовния седмичен брифинг на щаба, че ситуацията към момента не налага затягане на противоепидемичните мерки.

Ден по-рано обаче главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев съобщи, че при продължително нарастване на инфектираните с коронавирус е възможно да бъдат въведени нови мерки. В сряда 436 бяха потвърдените нови случаи за изминалото денонощие при направени 5 431 PCR теста, което отново бе най-високият брой  за денонощие от началото на пандемията.

„Разбира се, някакви допълнителни ограничения, ако продължава този темп на нарастване, трябва да се обсъдят и да бъдат въвеждани, но веднага искам да успокоя, че те в никакъв случай няма да бъдат по модела на пролетта с блокиране на големи селища“, обясни Кунчев. 

Остра реакция имаше от сдружението на собствениците на заведения, които настояват, че нямa дa пpиeмат нoвo зaтвapянe нa техния бpaнш и диcĸpиминaциoннo oтнoшeниe oт здpaвнитe влacти ĸъм зaвeдeниятa и пoлзвaнeтo им зa eдинcтвeнa изĸyпитeлнa жepтвa в бopбaтa c COVID-19. 

Това се случи, след като именно доц. Ангел Кунчев спомена, че в Европа има въведени ограничения в няколко държави за работа в заведенията до 22:00 или 23:00 часа и че е възможно и у нас да се стигне до допълнителни ограничения при посещение на заведенията.

Още по темата