Една трета от сърбите не вярват в коронавируса

Една трета от сърбите не вярват в коронавируса


Една трета от гражданите на Сърбия не вярват в съществуването на пандемията от коронавирус, но голямото мнозинство смятат, че тази здравна криза ще има сериозни икономически последици, и една трета са на мнение, че кризата е повлияла на нивото на демокрацията в Сърбия. Това показват резултатите от проучване на Белградския център за политика на сигурността, цитирани от агенция Фонет.

Гражданите възприемат пандемията като заплаха за националната и личната сигурност, но са разделени по въпроса как кризата е повлияла на всекидневния им живот.

Има видима поляризация по отношение на доверието в държавните институции. Гражданите са изразили най-голямо доверие в здравната система, а по отношение на доверието в президента на Сърбия и в Кризисния щаб за борба с коронавируса са разделени.

Една трета от гражданите на Сърбия смятат, че пандемията е повлияла върху качеството на демокрация в страната, а 29,3 на сто от тях смятат, че се е стигнало до ерозия на демокрацията. Почти същият процент мислят, че решенията на компетентните институции са застрашили демокрацията и почти една четвърт смятат, че цялата власт е в ръцете на един човек.

Голям брой граждани /около 70 процента/ възприемат Китай като най-големия финансов и хуманитарен донор по време на пандемията.

Още по темата