Чуден празник е днес, черпят 7 красиви имена за мъченица, разпната като Христос

Чуден празник е днес, черпят 7 красиви имена за мъченица, разпната като Христос

На тази дата Българската православна църква почита паметта на Св. мъченица Юлия девица. Легендата разказва, че Юлия е родена в Картаген и произхожда от знатно и християнско семейство. Но, когато персийците покорили града, те отвлекли много хора.
Юлия, въпреки че по това време била невръстна също попаднала между пленниците. Купил я търговец от Сирия и той дълго време се опитвал да я откаже от вярата й, но Юлия не се отрекла от Христос.
Смъртта й настъпила, когато придружавайки господаря си, св. Юлия попада на остров Корсика по време на езически празненства. Девойката категорично отказала да участва в техните ритуали, затова била подложена на унижения и жестокости – мъчителите й решили да я погубят, така както юдеите били разпънали Христа, затова направили кръст и на него разпнали мъченицата. На кръста Юлия предала Богу душата си. Това станало през ІV век.
От друга страна Юлия е женски вариант на латинското име Юлий, което означава къдрокоса, с буйна къдрава коса.
16 юли се свързва и с името на император Гай Юлий Цезар. Латинското название „юлиус“ определя и месеца като посветен на Юлий Цезар (101-44 г. пр. Хр.). Днес празнуват и съименниците на императора.
15, 16 и 17 юли: Започват Горещниците, не се работи. Според народните вярвания днес е вторият ден от т.нар. Горещници.
Според народните поверия през Горещниците не се работи, не се ходи на нива, не се пали пещ и не се приготвя хляб.
Имен ден празнуват   Юлия, Юлияна, Юлиян, Юлиана, Юлиан, Юлина, Юли/ Blitz.bg

Още по темата