Удар по България! Лондон няма да ни пуска с лични карти

Удар по България! Лондон няма да ни пуска с лични карти

Важни промени за българите, а и не само. Влизането във Великобритания с българска лична карта ще е възможно само още година. Заради Брекзит страната спира да признава такъв тип документи от октомври 2021 г. и ще изисква от европейските граждани международен паспорт с най-малко 6-месечна валидност.
От съобщението на британското вътрешно министерство по въпроса става ясно, че най-добре ще е той да е с биометрични данни, тъй като това ще спестява време за преминаване през граничен контрол. Причината е, че вече няма да има специални коридори за европейски граждани, а те ще трябва да се редят заедно с всички останали чужденци.
Ако обаче паспортът на пътуващия е чип, той ще може да премине през електронни рамки за самообслужване, с каквито са снабдени почти всички големи летища. Освен това шест от тях, сред които лондонските “Гетуик” и “Станстед”, обявиха, че ще осигурят възможност за бърз паспортен контрол, който ще се извършва срещу плащане на минимална такса.
Британското вътрешно министерство съветва пътуващите европейци да проверяват на сайта му дали няма да се нуждаят и от виза. Такава още от януари ще се изисква от европейските граждани, които идват във Великобритания, за да работят, учат или да се присъединят към членове на семействата си.
Краткосрочните пътувания с цел туризъм, гостуване на близки или командировка, които са до 90 дни, ще продължат да се осъществяват както сега – без визи.Обсъжда се обаче пътуващите да трябва да правят предварителна онлайн регистрация в сайта на британското правителство, подобна на тази, която сега се изисква от пристигащите в страната българи, за да е ясно къде ще изтърпят задължителната 14-дневна карантина заради коронавирусната пандемия.
Сънародниците на Острова, които вече са получили временен или постоянен статут на живеещи във Великобритания, ще могат да пътуват с българската си лична карта до края на 2025 г. На границата обаче ще е необходимо да покажат на мобилния си телефон онлайн апликацията за своя статут.Европейските шофьорски книжки ще продължат да се признават на Острова, както и автомобилните застраховки, но трябва да се носи документ на английски език от собствениците на превозните средства, че са застраховани.
Засега Лондон не предвижда да въвежда роуминг на симкарти, които са издадени в ЕС, но се използват на територията на Обединеното кралство./Вестник Марица

Още по темата