Парите за метрото няма да се орязват, темата да не се

Парите за метрото няма да се орязват, темата да не се


Хората очакват от нас стабилно функциониране на държавата и стабилни промени. В това бе категоричен служебният вицепремиер по европейските въпроси Атанас Пеканов пред БНТ.  

Обществото иска държавата да се развива по-добре, като за това трябват бързи действия, настоя Пеканов. „Малко се преекспонира политически темата с парите на София. Не трябва да концентрираме цялата икономическа активност в столицата“, отговори Пеканов на вчерашните твърдения на кмета на София Йорданка Фандъкова, че столицата плащала обяда на държавата. 

По думите му това не е атака към конкретен проект. „Метрото е важно и не виждам защо всички инфраструктурни проекти да получават толкова много средства от държавата, а не се търси самостоятелно финансиране?“, запита служебният вицепремиер.

„Проектът за софийското метро няма да бъде ощетен, той ще бъде реализиран“, увери Атанас Пеканов и настоя темите да не бъдат политизирани.

Служебният вицепремиер посочи, че Националният план за възстановяване и устойчивост не бил достатъчно изпълнен от бившия вицепремиер от ГЕРБ Томислав Дончев. Пеканов даде пример, че в плана се надграждат СТЕМ центровете и проектите за стимулиране на фотоволтаични и слънчеви системи на покривите, за които ще бъде осигурено допълнително финансиране. 

Пеканов открои като сериозен проблем в плана модернизацията на напоителните системи и тяхната реконструкция. „Може да се каже, че подобрихме Плана за възстановяване и устойчивост, като в половината от проектите има подобряване за това къде ще отидат средствата“, обясни Пеканов.

„Планът е уникален инструмент, който досега го нямаше в Европа и ще трябва да следим на всяко тримесечие доколко сме изпълнили целите си. Тази година в икономиката ни ще влязат 1.6 млрд. лв., а другите средства ще се влеят през следващите години, когато са изпълнени останалите цели“, категоричен бе Атанас Пеканов.

Парите в плана не са застрашени, увери вицепремиерът. „Не е добра дългосрочна стратегия да се живее с еврофондове, но без тях е съмнително дали можем да наваксаме и да се справим. Ние трябва да се движим с много по-бързо темпо и да растем много по-бързо“, призова той.

„Употребата на европейските средства може да е добра, но цялостната вътрешна социално-икономическа политика може да бъде и по-добра. Държавата няма готовност понякога да направи важни проекти и политики, защото е неглижирана и е била оставена настрана. Тук трябва да работим по засилване на това“, завърши Пеканов. 

Още по темата