Бъдещият премиер трябва да е противоположност на Бойко

Бъдещият премиер трябва да е противоположност на Бойко


„Да, готов съм да понеса отговорността, ако ИТН стане първа политическа сила. Всички ние допуснахме самодържеца да обикаля с една джипка и да раздава пари и всички трябва да го изчегъртаме. Човек трябва да бъде почтен и искрен. Има много лидери, които се кандидатират за парламента, и после не влизат в него. Не мисля, че като гласуваш за Слави Трифонов гласуваш за Тошко Йорданов в парламента.  Отговорността, която нося, е не само да съм депутат. Нося я от началото на политическия проект и мога да я нося и извън парламента. Дали ще съм в парламента или не, това не променя моите отговорности. Всеки може да гласува за мен и тези, които са част от мен. Моето присъствие или отсъствие в парламента не променя отговорността, която нося“. Така Слави Трифонов отговори на въпрос защо е отказал да се кандидатира за депутат по време на срещата си със студенти от Пловдив.

Срещата на Слави Трифонов със студентите на град Пловдив се провежда в зала С.И.Л.А., която е част от спортен комплекс с фитнес и закрит плувен басейн. Капацитетът ѝ е около 2000 места. На срещата могат да присъстват само тези, които представят валидна студентска книжка.

На място е и бившият председател на парламента Ива Митева, която води две листи на ИТН за предстоящите избори.

Срещата започна със закачки между Слави и Тошко по повод репликата в интернет: „Гласувате за Слави, получавате Тошко“.

Според Трифонов бъдещият министър-председател трябва да бъде фигура, напълно противоположна на Бойко Борисов – да е завършил престижен университет, да е специалист, да владее чужди езици и т.н. „Да изглежда по начин, заради който няма да се срамуваме, когато застане до европейските лидери“, заяви Трифонов. Въпросът за бъдещия премиер бе зададен два пъти. Но и двата пъти в отговорите липсваше конкретика. „Защо –  защото завършва на „о“, отвърна иронично Трифонов на питане защо не посочва отсега човек. Отново уточни, че е рано за подобни конкретики. 

„При всички положения говоря по-добър английски от бившия премиер. За жалост образованието в България е на много ниско ниво. Точката образование е на едно от челните места в нашата програма. Нормалният работен ден на един министър-председател не е да прави демонстрации с джипката. С тази демонстрация той само радва мисирките, а останалите хора се отвращават. Министър-председателят трябва да е завършил престижен университет, да говори няколко чужди езици, да бъде образован, ерудит и професионалист. Със сигурност не му е работа да кара джипка“, разкри Трифонов вижданията си за бъдещия премиер.

„Ако съм извън парламента, ще мога да взимам по-правилните решения“, отговори Трифонов на въпрос, защо отказа да се кандидатира за депутат. Той пак подчерта, че политическият му проект ИТН е следствие на отказа на политиците да приемат референдума, който Шоуто инициира преди четири години.

Трифонов изрази надежди, че с този изборен закон, за който ИНТ има съществен принос, изборите ще бъдат честни. Машините ограничават купения вот, поясни шоуменът.

„Със сигурност ще имаме по-честни избори след промените в Изборния кодекс. Ясно е, че купеният и корпоративен вот няма да изчезне напълно, но изборния процес със сигурност ще бъде по-честен“, коментира от своя страна Тошко Йорданов.

Откликваме на такива покани, защото младите хора са най-важните, те ще живеят в България, каза в началото на срещата Слави Трифонов. Определи себе си като човек, който най-много се показва по телевизията. Но направи уговорка, че напоследък го прави, само когато има какво да каже.

„Важно е да има свобода на словото, хората да чуят и сами да изберат“, каза лидерът на ИТН. Слави Трифонов заяви, че не е музей, за да е труден достъпът до него. На студентите обясни, че е с екипа си, още преди те да са се родили. И през годините зрителите всяка вечер са гласували за него.

„В този смисъл сме били на избори всеки ден 19 г. Малко хора са оцелели да правят това всеки ден, броят се на пръстите. А тези, които сега предстоят, са нормална процедура във всяка правова държава. Иначе има диктатура и тъпотии“, каза Слави Трифонов.

„Нека минат изборите и тогава ще коментираме темата за министър-председател от ИТН. Сега не мога да кажа имена. Как да кажа имена, като не са минали изборите? Когато му дойде времето, тогава ще коментираме“, продължи с отговорите Слави Трифонов. Той отговори за втори път на въпрос за бъдещия премиер.

„Опитвам се да бъда господар на мълчанието“, заяви Слави Трифонов на срещата с пловдивските студенти. Този отговор той даде след настоятелно питане на младеж какво е имал предвид, когато преди десетина дни заяви, че няма да е депутат, а може да носи отговорност от „една друга институция“. Студентът настоятелно помоли за конкретика – коя наистина е институцията. Но отговорът на Трифонов бе витиеват. Той обясни, че е научил от Симеон Сакскобурггоски тактиката за мълчанието. И шеговито каза, че освен парламента, други институции са правителството, президентството и Светия Синод. Действията му щели да станат ясни след изборите. „Ти, като видиш момиче, разказваш ли му всичко за себе си на първата среща“, пошегува се Трифонов. И по-нататък разясни за митичната бъдеща институция: „Това е възможност, която мога да избера. Това, че мога, не значи, че трябва да бъде брутално откровен сега“. Добави още, че действията му много зависят от събитията в държавата. Даде пример с наказанията по закона „Магнитски“, които са били неизвестни по-рано, но сега променят нещата.

Още по темата