Мини библиотека отваря врати в село Горни Домлян

Мини библиотека отваря врати в село Горни Домлян

От днес отваря врати мини Библиотека в село Горни Домлян. Тя се намира във фоайето на кметството, с разрешението и помощта на кмета на селото Тошо Томанов. Библиотеката има съществена роля да осигури безплатен и лесен достъп до книгите. Тя играе водеща роля в насърчаването на четенето през различните възрасти.
Идеята е на Ивелина Арабаджиева , след като е била част от обучителна програма за активни граждани по програма „Европа като общност на граждани“ Civic Europe. „Европа като общност на граждани“ е програма, подкрепяща местни граждански инициативи в Централна, Източна и Южна Европа, реализирана от фондация „Софийска платформа“ и MitOst e.V. с подкрепата на Stiftung Mercator.
Някога в селото имало богата библиотека, но през последните години библиотеката не работи. Местните хора обичат книгите и четенето и сега си я искат отново.
До момента отворената Библиотека разполага със задължителната литература за децата от 1 до 12 клас, защото в България от учениците се изисква да четат книги през лятото.„Днес повече от всякога трябва да възпитаваме децата на интерес към четенето, защото са по склонни да прекарват повече време в интернет, отколкото с книга в ръка.“-споделя Ивелина Арабаджиева.Книгите са събрани чрез дарения, а част от тях са закупени със средства от проекта „Със смях и игри към придобиване на знания“. Проекта включва създаване на Мини Библиотека и Уъркшопи по интереси за деца, които ще се провеждат през цялото лято в село Горни Домлян. Библиотеката ще се обогатява постоянно, за да стане голяма със повече томове, да има четиво за всички.
Всеки, които иска да направи дарение за Библиотека може да го направи чрез куриер или по пощата на следния адрес: с. Горни Домлян, ул.“9-ти Септември“ №21, Кметство Горни Домлян.
Лице за контакт: Ивелина Арабаджиева, 0888206846.Доставката се поема от подателя.

Още по темата