Фиктивните сделки по молба на премиера бяха за 60-70 млн.

Фиктивните сделки по молба на премиера бяха за 60-70 млн.


Светослав Илчовски (вдясно) и Иван Ангелов.

Фиктивни сделки на стойност 60-70 милиона лева са били извършени в рамките на няколко месеца през 2017 година по „молба на премиера“ и в полза на фирма „Градус“. Това стана ясно от думите на едрия земевладелец Светослав Илчовски пред Комисията по ревизия към Народното събрание на държавните харчове под управлението на Бойко Борисов през последните 10 години.

Илчовски заяви, че заедно с шефа на „Градус“ Иван Ангелов са съставяли документи с фиктивно надут оборот. „Става дума за фиктивен оборот от около 60-70 милиона лева. Ангелов ме помоли от името на премиера да направим фиктивен оборот“, заяви земевладелецът и разясни как става това.

„Надуваме цената на едно търговско дружество с кух оборот, което се листва на фондовата борса, а оборотът не му дава такова право. Надуват оборота, почват да продават акции, които нямат тази стойност заради кухия оборот. (…) И ние губим от нашите пенсии. Това е финансово престъпление в особено големи размери. Тук има стотици хора, които трябва да бъдат вкарани в затвора“, обясни той.

Въпросът за кухия оборот зададе депутатът от БСП и икономически министър в кабинета „Виденов“ Румен Гечев, който попита какъв е бил обемът на средствата във фиктивните сделки, за които бизнесменът започна да говори от предишното заседание на комисията, което се проведе на 5 май. Тогава изслушването на Илчовски беше прекъснато и провалено от нахлули в залата депутати от ГЕРБ. Днес бе направен опит за същото – заседанието започна към 17 ч, но председателят на комисията Мая Манолова успя да даде думата на Илчовски чак към 18 ч.

За сексуалната гавра с „известен затворник“

Попитан за сексуалните извращения с известен бизнесмен, които са били заснети и за които Илчовски твърди, че са му били показани на сбирка с премиера, днес той заяви:

„На Ивановден, 2017 г., бях поканен на „Витошко – Студена“ на имения ден на този човек до мен – Иван Ангелов (до Илчовски седи шефът на „Градус“). Малко преди да дойде премиерът, към 7 и нещо, Боян Марков от Стара Загора ни показа видео с издевателства в ареста с известен затворник. Всички го бяха гледали. Борисов пристигна към 8 часа. До 12 часа се играха карти.“

За кюлчетата в спалнята на Борисов

На заседанието на 5-и Илчовски заяви, че знае името на жената, снимала кюлчетата злато в спалнята на премиера. А също: че те са били подарени „пред очите му“ на рожден ден на Борисов от „Иван Пилето“ (собственикът на „Градус“) и Цоло Вутов (собственик на 50% от „Геотехмин“ ООД). Попитан за тях днес той отговори, че всяко златно кюлче може да бъде проследено, тъй като има номер на борсата за злато, където „тези неща са видни“. Днес обаче, в отговор на въпрос, каза, че е виждал само снимки на кюлчетата, а не, че ги е виждал на живо.

На въпрос защо е мълчал досега и чак сега прави разкритията си, които обаче уличават и него, щом е давал подкупи, Илчовски заяви към ГЕРБ, че „никой не можеше да говори, всичко беше контролирано от машината на ГЕРБ“ и че е изчаквал малко „да ви падне властта, виждах ви колко сте нагли“, за да може да говори. „Съдействието“ оказвал, за да оцелее до падането на ГЕРБ от власт.

Картелът на слънчогледа

За съществуването на „картел на слънчогледа“ разказа още Илчовски. В него участвали „6, 7 големи фабрики, които разпределят количествата в България“. Той добави, че в него участва „и този човек“, визирайки съседа си по място в залата.

„Продал съм около 30-40 000 тона на година на цени под пазарните от 2014 до 2020 година. Ще ви разкажа за картел на слънчогледа. Този човек, Ангелов, пак участва. Ние (земеделските стопани) всеки месец сме длъжни да подаваме декларации какво количество имаш в кой склад. Идват няколко човека, казват, че е лошо качеството, и ти вземат на ниски цени стоката. Разбират се кой от картела на маслодайните да я вземе. Министерството на земеделието защо дава класифицирана информация?“, попита Илчовски.

Загробени норки

„Господин Ангелов, без знанието на собственика на една мина на Христо Ковачки, доколкото ми каза, е загробил норки“, заяви още Илчовски. Въпросният господин го помолил, за да няма проблеми, „прави се на ощипан“.

За бизнеса на Илчовски и обвиненията срещу него

Самият Илчовски определя бизнеса си на стойност между 200 и 300 милиона лева и твърди, че ако не са били ГЕРБ, бизнесът му е щял да бъде по-голям.

По време на свидетелстването на Илчовски Тома Биков (ГЕРБ) взе думата и нарече свидетеля „ненадежден“. Попита го колко жалби има срещу него, стрелял ли е по свои близки роднини. В отговор Илчовски заяви: „Нямам регистрирано оръжие на мое име, никога не съм стрелял по човек“. Той допълни, че обвинението срещу него е било „предпоставка да ми вземат част от бизнеса“, „да ме сготвят, да ме вкарат в прокуратурата и да започнат да ме работят“, но че делото е прекратено от прокуратурата, защото „видяха, че съм честен човек“.

След изслушването на Илчовски думата беше дадена на Иван Ангелов, собственик на „Градус“. Той започна изказването си с това, че твърденията срещу него са 95% лъжи. Ангелов твърди, че винаги е купувал царевица от Илчовски на завишени цени, за което обеща да покаже фактури. Освен това Ангелов каза, че през 2018 г. е  предоставил заем на Илчовски в размер на 5 млн. лв., а по-късно му е дал още 3.5 млн. лв., макар че старият дълг още не е погасен. „Илчовски ми каза, че ще ме убие мен и синът ми. Пред свидетели в офиса ми!“, твърди Ангелов.

Собственикът на „Градус“ призна, че се познава с Бойко Борисов, с когото имал „чисто мъжки отношения, без сексуален оттенък“. Чували се веднъж на 15-20 дни. Търсил го за съдействие по „ветеринарни въпроси“ и за износ към Турция, когато имал проблеми. Ангелов отказа да отговори на въпроса как се е запознал с Бойко Борисов и в какво се изразява подкрепата на премиера към бизнеса му. „Този въпрос го задайте на Борисов“, каза той. „Произвеждам годишно 150 000 млн. яйца, от които 135 000 изнасяме“, аргументира се още Ангелов. Той категорично отрече, че се занимава със свинско месо, което беше опровергано от сайта на „Градус“, където пише, че фирмата продава свински колбаси.

Ангелов направи любопитно изказване по отношение на твърдението, че е платил 5000 лв. на плейметка, която да прекара време с премиера. „Борисов не е какъв да е човек, не се занимава с такива неща. Това е под достойнството му. Може да си плати за много по-красива и по-скъпа плеймейтка от 5000 лв.“, каза бизнесменът. Той не отрече, че е играл карти с Бойко Борисов, но допълни, че белот се играе с четирима души. 

Иван Ангелов беше попитан и за бизнеса му с ферми за норки и дали е имало нарушения при загробването на труповете им. Бизнесменът отрече да е искал от Илчовски терен за заравяне на убитите животни и каза, че няма общо с открити трупове, незаконно оставени в стара мина на Христо Ковачки край сливенско село.

Ангелов тотално се оплете в обясненията си за бартера с фумите с Обединените арабски емирства през 2020 г., в която фирмата „Градус“ участваше. Тогава сделката беше представена от властта като дарение, а днес бизнесменът заяви, че е излязал на печалба от нея. „Ние от тези фурми сме си възстановили парите и сме на печалба“, каза той. След уточняващи въпроси на Ивайло Мирчев от „Демократична България“ по-късно отговорът се разми в уверения, че сделката е печеливша от гледна точка на общите му бизнес отношения с ОАЕ и с уверенията, че „когато човек има голям бизнес, не трябва да алчнее за пари“. Накрай Ангелов отбеляза, че понякога паметта му изневерява, защото е на 66 години.

Още по темата