Радев: Не аз определям датата за изборите този път

Радев: Не аз определям датата за изборите този път

„Не аз определям датата за изборите този път. 4 юли беше абсолютно невъзможна, а за след 11 юли не можеше да се отлага“. Това каза президентът Румен Радев по време на изслушването на номинираните за състав на Централната избирателна комисия.
„Датата се определи от няколко фактора – действията на самите партии в 45-ото Народно събрание, тяхната конфигурация и невъзможността да излъчат правителство, в същото време Конституцията, която повелява ясни срокове“, обясни президентът.
„Трябва да имате възможност да разгърнете една пълноценна хронограма. Знаете, че 4 юли е абсолютно невъзможна дата, вие няма как да се справите, защото автоматично нарушавате закона.
Не можем да отлагаме и след 11 юли, защото има претенции, че повече не може да стои тази политическа конфигурация. Не върви и правителството в оставка да стои още дълго време“, коментира Радев.
По думите му, избори юли, август, септември не са правени с изключение на едни – парламентарни на 5 юли 2009 г. „Успяхме да стигнем до конструктивно решение.
Удовлетворен съм, че мислите в този дух и стил. Ще има мой указ в срок с една особеност, че той трябва да стане заедно с обявяването на служебното правителство. Моля ви, да започнете координацията и единодействието си от сега“, каза още Румен Радев./Dariknews.bg

Още по темата