Мъск: Тесла да приеме отново биткойна, когато стане по-зелен

Мъск: Тесла да приеме отново биткойна, когато стане по-зелен

Илон Мъск, главен изпълнителен директор на производителя на електрически автомобили Тесла, заяви, че американската компания ще започне да приема отново плащания с биткойни, когато виртуалната валута стане по-зелена.

Американският производител предизвика фурор през февруари, когато обяви, че клиентите могат да плащат в криптовалута – опция, която стана възможна в края на март.

Но тогава Мъск промени решението си, посочвайки, че биткойните вече не се приемат в интерес на опазването на околната среда, съобщи електронното издание „ANews”.

„Когато има потвърждение за разумно (~ 50%) използване на чиста енергия от копачите на криптовалута с положителна бъдеща тенденция, „Тесла” ще възобнови транзакциите на биткойни “, написа милиардерът в Twitter.

Биткойнът се произвежда от мощни компютри, които трябва да решават уравнения и да консумират огромни количества електроенергия в процеса.

Научното списание „Nature” наскоро публикува проучване, което показва, че китайските мини за биткойни, които захранват близо 80 процента от световната търговия с криптовалута и се управляват отчасти от електроцентрали, работещи с въглища, рискуват да застрашат климатичните цели на страната.

Мъск реагира в неделя на статия относно негови туитове, които редовно оказват влияние върху стойността на биткойните в една или друга посока, обвинявайки го, че манипулира пазарните цени на криптовалутата в полза на своя бизнес.

„Това е неточно“, каза той.

„Tesla продаде само около 10% от собствеността, за да потвърди, че биткойнът може да бъде ликвидирана лесно, без да се движи пазарът, твърди Мъск.

Американският производител на автомобили обяви в началото на февруари, че е инвестирал $ 1,5 милиарда от своите средства в биткойн и оттогава е продал част от тях.

Източник: Actualno.com

Още по темата