Слави Трифонов с емоционален коментар за пожарите у нас и решение на „Има такъв народ“

Слави Трифонов с емоционален коментар за пожарите у нас и решение на „Има такъв народ“

Лидерът на партия „Има такъв народ“ Станислав Трифонов коментира на официалния си профил във Facebook напрегнатата и динамична ситуация с пожарите у нас, които вече взеха и жертви. Той обяви, че партията му ще дари субсидията си от предходния парламент за премии на пожарникарите и помощи за семействата на загиналите горски служители край Сандански. По думите му, в момента усилията на държавата трябва да са съсредоточени в потушаване на пожарите в България и тогава да се помага и на другите.
Ситуацията с пожарите на Балканите е изключително сложна. Прекрасно е да имаш добри съседи, които могат да се отзоват на помощ при нужда. Прекрасно е да си солидарен, да си добър и да си подкрепящ. Но не мисля, че когато твоята къща и къщата на съседа горят едновременно, ти трябва да отидеш да гасиш тази на комшията. Чудесно е, че помагаме на Северна Македония и така е правилно, но до какво води това? У нас пожарникарите не достигат и с пожарите трябва да се справят горските служители. Вчера, докато гасеше пожара в землището на село Петрово, загина горският служител Антон Гръбчев на 34 години, на когото днес предстоеше годеж. Докато гасеше пожара там, загина и друг горски служител – Валери Димитров на 48 години. Той остави деца и внуци“, коментира Трифонов.
Според него българската държава незабавно трябва да мобилизира целия си наличен състав, за да се потушат всички активни пожари у нас.
„Считам, че българската държава незабавно трябва да поиска помощ от Европейския съюз, защото се оказа, че България не притежава летателна техника за потушаване на пожари. Оказа се, че за целта разполагаме само с един хеликоптер, но сме можели да пригодим още два. Тоест имаме три за цялата страна“, посочи той.
По думите, в тази ситуация българските пожарникари са истински герои. Герои са и всички доброволци и горски служители, които се борят със силата на огъня. Те са на терен, гасят пожарите и рискуват живота си.
„Ето защо, ние, от “Има такъв народ”, ще дарим половината от скромната си субсидия от предния парламент на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ за допълнителни премии на всички български пожарникари, доброволци и горски служители, участващи в потушаването на пожарите. Това са 68 000 лева. Останалите 68 000 лева от нашата държавна субсидия ние ще дарим на семействата на загиналите Антон и Валери. Парите не могат да бъдат утеха за скръбта на техните семейства, но могат да бъдат нашето признание за саможертвата и геройството на Антон и Валери“, заяви Слави Трифонов.
„Тези пари трябва да отидат за нещо добро, а това в момента е най-доброто“, завърши поста си в социалните мрежи той./Dariknews.bg

Още по темата