Астронавтите от “SpaceX” се завърнаха успешно (ВИДЕО)

Астронавтите от “SpaceX” се завърнаха успешно (ВИДЕО)

Капсулата “Дракон” беше приводнена успешно във водите на Мексиканския залив

Първите астронавти на мисия в космоса на частна компания – “Спейс Екс”, приводниха капсулата “Дракон” успешно във водите на Мексиканския залив. Двамата отпътуваха сутринта на 2-ри август от Международната космическа станция и около 21:48 ч. българско време на същия ден отново бяха на Земята.

Историческият полет премина успешно въпреки приближаващата тропическа буря Айсая.

Това беше и първото приводняване на астронавти от 45 години. Последният път така се върнаха на Земята членовете на екипажа на съвместната съветско-американска мисия “Аполо-Союз” през 1975 г.

Сутринта – командирът на МКС Крис Касиди удари звънеца на борда, докато “Дракон” се отделяше от станцията, на 430 километра над Йоханесбург, РЮА. Няколко минути по-късно капсулата вече се виждаше от борда на МКС само като две светещи точки в дълбокия космически мрак.

Полетът премина изключително гладко за такава сложна мисия, коментират експертите на NASA, които коментираха в живо включване на канала на Агенцията.

Самото кацане отново стана по иновативен начин – бяха използвани два парашута. Единият – за да намали скоростта на капсулата при навлизане в атмосферата и да я стабилизира. След това излязоха основните парашути.

Точно 3 минути и 30 секунди по-късно – капсулата се приводни във водите на Пенсакола, Флорида.

Изключителната работа на инженерите на “Спейс Екс” подсигури правилната работа на костюмите на астронавтите, които оцеляха при изключителната температура при навлизането в атмосферата. За протокола – капсулата бе подложена на температура от над 1900 градуса по Целзий.

След като страстите се успокоят капсулата ще бъде прибрана. И да – ще бъде използвана отново. Експериментът на компанията, изградена от визионера Илон Мъск, показа едно – космическият апарат може да транспортира астронавти до и от орбита – нещо, което никоя частна компания не е извършвала. Никога преди.

Източник: Novavarna.net

Още по темата