ЦИК отсече: Кметът на Калояново да бъде отстранен от поста незабавно

ЦИК отсече: Кметът на Калояново да бъде отстранен от поста незабавно

Централната избирателна комисия разпореди да се прекратят правомощията на кмета на Калояново Георги Георгиев. Това става ясно от писмо, подписано от председателя на ЦИК Камелия Нейкова и секретаря Севинч Солакова, адресирано до Общинската избирателна комисия, научи „Марица“. Там пише, че ОИК следва да изпълни императивната норма на закона, като незабавно се произнесе с решение за прекратяване на пълномощията на калояновския кмет.
Посочва се още, че на 12 ноември миналата година Георгиев е получил 8 месеца условно за шофиране под въздействие на кокаин, а Законът за местното самоуправление е категоричен, че пълномощията на кмет се прекратяват, когато е осъден за умишлено престъпление от общ характер.
Висящото производство пред Върховния административен съд, заведено от Георгиев срещу решението на по-долната инстанция за отстраняването му от поста, не спира изпълнението на разпореждането на ЦИК.
Припомняме, че кметът на Калояново бе спрян за проверка от полицията докато кара служебния си опел. Проверен е с драгчек, който реагирал положително за кокаин. Георгиев отказал да даде кръвна проба. Два дни по-късно бе осъден на 8 месеца лишаване от свобода условно, 400 лв. глоба и отнемане на книжката за година и половина. Тогава кметът призна вината си и сключи споразумение с прокуратурата.
Малко след това Георгиев определи случилото се като „постановка“ и обжалва наказанието си.
За 9 юни е насрочено делото във Върховния административен съд, свързано с жалбата на кмета на Калояново. Той атакува решението на Пловдивския административен съд, с което се отменя отказа на ОИК да прекрати кметските му пълномощия заради влязла в сила условна присъда за шофиране под въздействието на дрога. /Вестник Марица
 
 
 

Още по темата