Правят спецотряд за културното наследство

Правят спецотряд за културното наследство

Специален полицейски отряд ще охранява културното наследство, съобщи министърът на културата проф. Велислав Минеков на брифинг. По думите му новото звено ще бъде на подчинение на Министерството на културата и МВР едновременно. Страната ни може да почерпи и от международния опит в тази сфера. Спецотрядът ще наподобява френската служба за защита на културни ценности и на подобна служба на карабинерите в Италия. По-строга регулация на иманярството, осветляване на колекционерството и развитие на културните връзки със съседните ни държави също са в приоритетите на програмата на новия екип на министерството.
На въпрос как би гарантирал изпълнението на всичко започнато, министър Минеков отговори, че се върви към политическа нормалност и той ще бъде своеобразен ревизор на дейността на своя наследник.
На пресконференция днес министърът на културата представи членовете на екипа си, както и приоритетите, по които вече се работи.
Заместник-министри са проф. д-р Борислава Танева, с ресор “Сценични изкуства, художествено образование и авторско право”, доц. д-р Пламен Славов с ресор “Културно наследство и визуални изкуства”, Весела Кондакова, с ресор “Международно сътрудничество, европейски програми и регионални дейности”.
Министър Минеков очерта няколко основни приоритета в работата си – подготовка  на промени в Закона за културното наследство, Закона за филмовата индустрия, Закона за закрила и развитие на културата, Закона за авторското право и сродните му права, Закона за радиото и телевизията, Закона за меценатството. За целта са създадени инициативи групи, които вече са започнали дейност.
Друг важен момент в работата на новия екип на Министерството ще бъде създаването на Регистър на  независимите артисти, грижата за които, по думите на министъра, следва да бъде на необходимото равнище. Във фокус ще бъде и нормалното функциониране на медиите в среда, в която има свобода на словото, реалното изсветляване на собствеността им, финансирането и функционирането в обществен интерес на обществените електронни медии, като се планира и конференция, на която казусът ще бъде дискутиран по-подробно.
Министър Минеков съобщи още, че е инициирал проверки на различни проекти под шапката на ведомството, включително този за изпълнение на т.нар. “Български Лувър”, както и ревизия на дейността на второстепенни разпоредители и търговски дружества към Министерството. Информация за проверките ще бъде предоставена след тяхното приключване./Kmeta.bg
 

Още по темата