Сменяме адреса си със селфи

Сменяме адреса си със селфи

Жителите на София ще могат да сменят адресната си регистрация изцяло по електронен път като се идентифицират, снимайки се е телефона си.
Жителите на София ще могат да сменят адресната си регистрация изцяло по електронен път като се идентифицират, снимайки се е телефона си.
Такава услуга планира да предостави Столичната община пилотно в Студентски град, а след това и в останалите райони на София, съобщи заместник-кметът на столицата по дигитализацията Генчо Керезов пред „Телеграф“. Целта е да се спести на гражданите ходенето по институции и реденето на гишета. В момента, за да смени настоящия си адрес, човек, живеещ под наем, трябва отиде в районната община заедно с хазяина си, който на място да потвърди че лицето обитава неговия имот.
Планира се целият този процес да може да се осъществи онлайн. Това ще става през електронен портал на сайта на Столична община. Там гражданинът ще може да заяви новия си адрес и да приложи необходимите документи, като
снима личната си карта с телефона
Допълнителна идентификация ще се правикато заснеме лицето си – т.е. прати селфи. Системата ще може да свери дали този това лице отговаря на съответната лична карта. Ако човекът живее под наем, той ще получи имейл с линк. На него ще може хазяинът да извърши същия процес и оналайн да потвърди, че наемателят му живее в съответния имот. Нито единият, нито другият няма да има нужда да се разкарват до което и да е гише, обясни Генчо Керезов.
Възможността за смяна на адреса по електронен път се въвежда пилотно  в район „Студентски“ защото там тази услуга е най-търсена. Около 10 000 смени на адреси се правят годишно в Студентски град. До края на годината услугата ще бъде въведена в още три района.
Ако това сработи, догодина ще мислим за цялостно надграждане, обясни Генчо Керезов. Идеята е електронната идентификация да бъде интегрирана и при други административни услуги на общината. В момента има възможност гражданите да се идентифицират онлайн с електронен подпис, но все още твърде малко хора разполагат с такъв. А телефон с камера има почти всеки, обясни заместник-кметът по дигитализацията./Монитор.БГ

Още по темата