Внимание, крадци: Как да опазим дома си, докато сме на почивка лятото

Внимание, крадци: Как да опазим дома си, докато сме на почивка лятото

В началото на летните месеци и разгара на отпуските и почивките се увеличават и кражбите по домовете. Пред NOVA инспектор Росен Белишки от отдел „Криминална полиция“ даде ценни съвети как да опазим най-добре жилището си и постави няколко основни акцента – добра защита и охрана, внимание какво говорим и споделяме и пред кого го правим.
Той разграничи кражбите през светлата и тъмната част от денонощието. „Когато става въпрос за светлата част от денонощието, крадците използват този период, когато хората са на работа, т.е. между 09.00 и 11:00 ч. Вечерните кражби се извършват обикновено петък или събота, когато хората пътуват някъде“, обясни специалистът.
По думите му кражбите, които се извършват по същото време, в което хората са си у дома, обикновено се случват на места, където крадците имат видимост: „Те наблюдават собствениците – дали са на първия етаж, дали са на втория. Понякога се опитват директно да влязат през прозореца, ако са на първия етаж, на втория етаж е същото“, допълни Белишки и потвърди, че действително има по-голям риск от обири на по-ниските етажи.
Затова спането на отворени прозорци през лятото Белишки посочи като предпоставка да се случи кражба в дома ни и е много важно дограмата ни да бъде добре защитена със специални средства.
Той обясни, че обикновено крадците се интересуват от това да имат добра информация за места, където се съхраняват по-големи парични суми, ценни вещи и бижута. „Така те по всякакъв начин се опитват да придобият тази информация през познати, приятели, сами проучват, наблюдават. На тази база те разбират доколко имат шанс да влязат на това място, когато хората ги няма. А също и как се охранява и защитава това жилище – това е много важна информация за тях“, каза Белишки и уточни, че от особено значение са и самите информатори: „Всеки един човек, който има някакъв достъп до дома ни, може да подаде такава информация.“
Ако може, нека не казваме кога не сме вкъщи и какво се съхранява в дома ни. Доколкото е възможно, не бива да съобщаваме начините за охрана на жилищата си, посъветва още Белишки.
Другото важно, по думите му, е физическата сигурност на дома.
„Тази сигурност не е въпрос само за тези летни месеци и пътувания, които предстоят, Коледа, Великден или каквото и да е, защото целогодишно в жилището може да проникне някой. И когато е на случаен принцип, а не по предварителна информация, крадците избират места, където по-лесно могат да проникнат. Това означава слаба врата, която могат да разбият, заключващ механизъм, който могат да отключат, евтините патрони… Когато те попаднат на нещо такова и са проверили, че в близост няма хора, те могат да се възползват и да действат“, обясни специалистът. /Dariknews.bg
 

Още по темата