Зам.-министър: Ако лекар откаже помощ на болен с COVID, му спираме хилядата лева

Зам.-министър: Ако лекар откаже помощ на болен с COVID, му спираме хилядата лева

Леките случаи на COVID-19 ще се лекуват амбулаторно и с безплатни лекарства, които ще се изписват по преценка на лекар. Това обяви заместник-министърът на здравеопазването Димитър Петров.
Лекарствата ще се изписват по общия ред – с рецепти. Задължително ще трябва да се правят изследвания по преценка на лекаря – кислородната сатурация и компютърна томография на бял дроб. Лечението ще става при джипита и специалисти.
Петров поясни, че безплатните лекарства ще са от бюджета на касата. Той поясни още, че ще се опитат да решат въпроса с безплатните лекарства с еднократни рецепти, за да не са необходими рецептурни книжки.
Ако лекари откажат да лекуват пациенти с коронавирус, ще им бъдат спирани допълнителните 1000 лв., които получават заради пандемията.
От здравното министерство съобщиха още, че правят допълнителна поръчка на Ремдесивир, както и стратегически медикаменти – антибиотици, Дексаметазон и нискомолекулни хепарини.
Идеята е да се създадат запаси в 6 болници, които после да се разпределят в останалите, съобщи Димитър Петров.
Това се предвижда в актуализацията на бюджета и затова от здравното министерство настояват по-скоро да стане актуализацията.
Разработва се процедура за лечение на COVID болни в извънболничната помощ, каза още Петров. Ще могат да я изпълняват джипита, специалисти и педиатри от терапевтичните специалности. Ще се включват от два до три прегледа, които ще се плащат, но все още не е договорена цената.
Затягането на мерките ще се случва спрямо приетия план – намаляване на капацитета на заведения и мероприятия, ще се засили и контрола от страна на РЗИ-тата.
„Ще поискаме да се засилят мерките в градския транспорт в страната, а в София ще има допълнителна среща за градския транспорт, защото мерките там не се спазват“, посочи Петров./Вестник Марица
 
 

Още по темата