Югово моли: Помогнете да изгасим пожара, огънят доближава къщите в три села

Югово моли: Помогнете да изгасим пожара, огънят доближава къщите в три села

Огнената стихия над родопското село Югово продължава вече шести ден и въпреки усилията на стотици пожарникари, военни и доброволци не спира да се разраства.
Кметът на с. Югово Владимир Гаджуров и жителите на родопското село отправят сериозен призив към всички, които могат да се включат в потушаването на пожара.  И жители, и доброволци имат нужда от подкрепата на хора, които да вземат непосредствено участие в гасенето.
Групите се събират в центъра на селото всяка сутрин в 7,30 ч. Всеки, който реши да се включи, нека носи със себе си вода и сандвичи. При възможност доброволците да вземат със себе си кирки и лопати. Такива осигуряват и на място. Помощ е необходима само за през деня, казват оттам.
До момента в гасенето са се включили много военни, пожарникари, горски служители и десетки доброволци, които се разделят на групи. Едни се опитват да ограничат придвижването на огъня към населените места, а други участват непосредствено в гасенето. Дежурства се дават и през нощта, като се работи по ограничаването на огнения периметър.
Военният хеликоптер „Кугар“ беше в готовност да се включи в гасеното. За последните дни само над Югово са изпълнени 23 летателни часа и са използвани над 250 тона вода.
Жителите на селата селата Наречен, Нареченски бани и Орехово са силно притеснени, защото огънят слиза съвсем близо до къщите им.
Пожар гори и на връх Кълвачевица, който се намира на 1402 м надморска. Труднодостъпният терен не позволява използването на техника и може да се гаси само пеш. /Вестник Марица
 

Още по темата