Безотговорна управленска политика спрямо коронакризата, вижда Димитър Луджев

Безотговорна управленска политика спрямо коронакризата, вижда Димитър Луджев


Провалена управленска политика спрямо коронакризата посочи проф. Димитър Луджев, учен, политик. Според него „това се дължи на желанието на Бойко Борисов да играе ролята на добрия бащица, който загърби мерките, които трябваше да се спазват“. 

„Той никога не е бил качествен държавник и се е водел от единствена амбиция да се запази на власт. Протестите го уплашиха и го накараха да се прави на добър и да дава пари. Икономическата политика в помощ на обществото, което правителството скалъпи, беше неефективни“, подчерта проф. Луджев пред БНР. Според него членовете на Националния оперативен щаб са се оказали безхарактерни спрямо решенията на премиера. 

„Имаше огромни възможности за подготовка, но нямаше кой да ги реализира… Голяма част от българското общество се отнесе и крайно безотговорно, това бяха главно хора от т.нар. порода „българи юнаци“. Безотговорно беше и отношението на властта, която поощряваше изказвания на хора от рода на Мангъров. Затова е необходимо държавно управление, защото държавникът е този, който трябва да вземе тежки решения и да убеди хората в тях“, допълни проф. Димитър Луджев. 

По думите му мерките към момента са добри и достатъчни. „Може би малко по-строги трябва да са ограниченията по отношение на търговските обекти“, допълни той.

Проф. Луджев коментира и позицията на България спрямо Северна Македония: „Подобна е по безотговорност към националните интереси, както по въпроса за пандемията“.

Още по темата