Областният управител: Щом „Свети Мина“ не може да е само Ковид болница, тогава няма да е

Областният управител: Щом „Свети Мина“ не може да е само Ковид болница, тогава няма да е

Управителят на МБАЛ „Свети Мина“ да изготви доклад какви са реалните възможности на здравното заведение за оказване на качествена здравна грижа при лечението на пациенти с Ковид-19. Това реши днес на свое заседание Медицинският щаб. Решението е продиктувано от множеството публикации в медиите и твърдението, че общинското здравно заведение реално не може да се реорганизира в изцяло Ковид-болница, поради липса на достатъчно апаратура, обезпечен леглови фонд, персонал и недостатъчен финансов ресурс на база досегашния лимит, с който работи.
Срокът за това е 24 часа, след което ще бъде взето решение от Областния кризисен щаб с колко легла за лечение на Ковид-19, според заповедите на здравния министър , ще остане да работи. Решението ще се съгласува с кмета на Пловдив Здравко Димитров, а РЗИ съответно ще издаде необходимата заповед.
„Медицинският щаб взе решението за болница „Свети Мина“ по предложение на РЗИ и на база редица проверки за възможностите да бъде преобразувана. Това не е еднолично решение, защото са водени многократни разговори с управителя проф. Петров и д-р Калинов, а проблема за лимита на болницата бе поставен в НЗОК още през юли. В сегашната ситуация и при декларираната невъзможност от страна на управителя и Общината, тя да бъде Ковид болница, то тогава е най-разумно да се редуцират леглата за лечение на пациенти с тази диагноза. Според нас, болница „Свети Мина“, има своето място в здравната система на Пловдив, но за да се гарантира това, трябва да се спре с говореното колко е зле състоянието й. В тежката ситуация работят още 5 общински болници, а заедно с тях още 14 други и намират начин да се справят. Всичко е въпрос на мениджмънт. За съжаление политическите разговори са твърде неуместни сега, а още по-малко от хора, които през годините са управлявали както самата болница, така и са били част от управлението на града. Ясно е за всички, че темата „Свети Мина“ се използва за политически пиар, но тези, които го правят или не осъзнават сложната ситуация или умишлено го правят точно сега“, коментира областният управител и председател на ОКЩ Дани Каназирева.
Тя допълни, че решението на Медицинския щаб е съгласувано със здравния министър проф. д-р Костадин Ангелов и д-р Жени Начева- заместник-министър на здравеопазването и председател на Надзорния съвет на НЗОК.
„От началото на кризата в болницата са лекувани малко над 150 пациенти с ковид от общо 2672. Аз благодаря за усилията на лекарите там – на тези, които отговорно поеха ангажиментите си и останаха, макар и при по-лоши трудови и финансови условия, допълни Каназирева .

Още по темата